Polonia intenționează să-și consolideze capacitățile de apărare la granița sa estică și să dubleze efectivele armatei

Ministerul Apărării din Polonia intenționează să creeze în 2016 trei noi brigăzi de apărare teritorială la granița sa de est, precum și mobilizarea în această regiune a mai multor unități deja existente, a declarat ministrul apărării, Antoni Macierewicz, într-un interviu apărut marți în publicația Polska Zbrojna, citată de RIA Novosti.

De asemenea, el intenționează să dubleze efectivele armatei poloneze pentru a o transforma astfel în una dintre cele mai mari din Europa și NATO, comentează RIA.

'Dorim crearea a trei noi brigăzi de apărare teritorială la granița noastră de est simultan cu o mobilizare în această direcție a unor forțe deja existente. Nu ne dorim să avem armata concentrată la frontiera de vest, așa ca în 1989', a afirmat Antoni Macierewicz, întrebat cu privire la ceea ce el intenționează să schimbe în cadrul forțelor armate.

Un alt obiectiv al său vizează creșterea efectivelor armatei poloneze de două ori. Autoritățile de la Varșovia nu au pus în aplicare nici până în prezent o rezoluție a Seimului din anii '90 care permitea creșterea efectivelor armatei până la 100.000 de militari, a afirmat el, indicând că, la ora actuală, armata poloneză numără 80.000 de militari.

'Cred că în cele din urmă armata poloneză ar trebui să dispună de 150.000 de militari. Acesta este minimum de care este nevoie pentru a ne asigura că armata ar putea respinge amenințările' posibile, a afirmat Antoni Macierewicz, potrivit căruia principala amenințare la adresa securității în Europa este în acest moment conflictul din estul Ucrainei, unde rebeli separatiști proruși sprijiniți de Rusia se confruntă cu trupele guvernamentale ucrainene.

Referitor la o posibilă implicare a Poloniei în conflictul din Siria, conform principiului reciprocității, în cazul în care Franța, de exemplu, va adresa Varșoviei o solicitare în acest sens, Macierewicz a spus că nu au avut loc discuții concrete cu privire la acest subiect.

'Polonia este dispusă să sprijine Franța în aceste probleme (...). Suntem gata să participăm la o astfel de activitate, dar cu condiția ca ea (Franța) să ne acorde sprijin atunci când vom avea nevoie, bunăoară, în problema desfășurării de trupe NATO pe teritoriul Poloniei', a adăugat el.

În urmă cu o zi, ministrul polonez de externe Witold Waszczykowski declarase pentru Reuters că Polonia ar putea accepta un compromis în privința cererilor Marii Britanii de limitare a drepturilor imigranților din celelalte state comunitare, cu condiția ca guvernul de la Londra să o sprijine în cererile sale de întărire a prezenței Alianței Nord-Atlantice în Europa Centrală, respectiv desfășurarea de trupe aliate pe teritoriul polonez.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Orban chiar este un om modest. Două momente

4 Prostul politicii românești a rămas fără partid. Toți membrii celei mai mari organizații au demisionat scuipân…

5 HOPA! Angajații din spitale care primesc șpaga ar putea rămâne fără contracte de muncă. Ministrul Sănătății an…

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!