Polonia: Partidul conservator al lui Kaczynski conduce în intențiile de vot, în pofida unui ușor recul

Polonia: Partidul conservator al lui Kaczynski conduce în intențiile de vot, în pofida unui ușor recul

Partidul conservator Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, rămâne în fruntea intențiilor de vot în Polonia, cu nouă zile înaintea scrutinului parlamentar din 25 octombrie, în pofida unui ușor recul, indică un sondaj preelectoral, publicat vineri și realizat de institutul Millward Brown, transmite AFP. Scorul prognozat, de 32%, cu 3 procente sub cel din sondajul publicat pe 8 octombrie, ar fi însă insuficient pentru ca PiS să guverneze singur.

Formațiunea rivală a conservatorilor, Platforma Civică (PO, liberal), aflată la putere de peste 8 ani, este cotată cu 22% dintre intențiile de vot (+3%), fiind urmată de Stânga Reunificată, cu 10%, și de gruparea neoliberală Nowoczesna, a economistului Ryszard Petru, cu 7%.

Alte trei formațiuni se află la pragul electoral de cinci procente: partidul țărănesc PSL, aliatul actual al Platformei Civice, mișcarea antisistem Kukiz'15, fondată de cântărețul rock Pawel Kukiz, cu un mesaj naționalist de dreapta, și formațiunea ultraliberală Janusz Korwin Mikke.

Sondajul a fost realizat între 13 și 15 octombrie, pe un eșantion de 2.006 persoane.

În opinia politologului Antoni Dudek, 'putem fi siguri de un singur lucru, acela că Lege și Justiție va avea cel mai mare număr de voturi pe 25 octombrie; în rest, ne aflăm în incertitudine totală'. Același analist mai estimează că 'de rezultatul partidelor mici va depinde cine și cu cine va face coaliția' de guvernare.

Luni, o dezbatere televizată le va opune pe cele două candidate la postul de prim-ministru, Beata Szydlo (PiS), și Ewa Kopacz (PO), care conduce executivul actual.  AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”

3 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

4 Generalul Coldea, filat și fotografiat pe aeroportul din Geneva și în avion...

5 Foarte interesante amănunte!