Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Polonia: Partidul conservator al lui Kaczynski conduce în intențiile de vot, în pofida unui ușor recul

Partidul conservator Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, rămâne în fruntea intențiilor de vot în Polonia, cu nouă zile înaintea scrutinului parlamentar din 25 octombrie, în pofida unui ușor recul, indică un sondaj preelectoral, publicat vineri și realizat de institutul Millward Brown, transmite AFP. Scorul prognozat, de 32%, cu 3 procente sub cel din sondajul publicat pe 8 octombrie, ar fi însă insuficient pentru ca PiS să guverneze singur.

Formațiunea rivală a conservatorilor, Platforma Civică (PO, liberal), aflată la putere de peste 8 ani, este cotată cu 22% dintre intențiile de vot (+3%), fiind urmată de Stânga Reunificată, cu 10%, și de gruparea neoliberală Nowoczesna, a economistului Ryszard Petru, cu 7%.

Alte trei formațiuni se află la pragul electoral de cinci procente: partidul țărănesc PSL, aliatul actual al Platformei Civice, mișcarea antisistem Kukiz'15, fondată de cântărețul rock Pawel Kukiz, cu un mesaj naționalist de dreapta, și formațiunea ultraliberală Janusz Korwin Mikke.

Sondajul a fost realizat între 13 și 15 octombrie, pe un eșantion de 2.006 persoane.

În opinia politologului Antoni Dudek, 'putem fi siguri de un singur lucru, acela că Lege și Justiție va avea cel mai mare număr de voturi pe 25 octombrie; în rest, ne aflăm în incertitudine totală'. Același analist mai estimează că 'de rezultatul partidelor mici va depinde cine și cu cine va face coaliția' de guvernare.

Luni, o dezbatere televizată le va opune pe cele două candidate la postul de prim-ministru, Beata Szydlo (PiS), și Ewa Kopacz (PO), care conduce executivul actual.  AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

2 Informație. Frații Mazăre sunt foc pe Dragnea! „Radu nu va tăcea, îi va plăti cu sec!”

3 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

4 Amănunte. CCR a amânat pentru a patra oară, pe data de 5 iunie, SPEȚA Dragnea. Sesizarea PNL a fost respinsă

5 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există