Polonia propune să găzduiască ceremoniile de marcare a 70 de ani de la înfrângerea nazismului; Rusia reacționează

Polonia propune să găzduiască ceremoniile de marcare a 70 de ani de la înfrângerea nazismului; Rusia reacționează

Președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a propus ca manifestările ce vor marca 70 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste să nu se desfășoare la Moscova, ci la Westerplatte, o peninsulă din apropiere de Gdansk, idee ce a stârnit critici dure din partea oficialilor ruși, care o percep drept o manevră antirusească, transmite AFP.

Astfel, șeful Administrației prezidențiale ruse, Serghei Ivanov, a declarat că inițiativa lui Komorowski este o tentativă 'de a determina unii lideri europeni să nu vină la Moscova pe 9 mai', dată la care în mod tradițional autoritățile ruse organizează o paradă militară grandioasă în Piața Roșie pentru a aniversa victoria din cel de-al Doilea Război Mondial.

'Victoria asupra Germaniei naziste nu poate fi aniversată la Gdansk' pentru că 'nu a existat nicio victorie militară la Gdansk, locul unde a început al Doilea Război Mondial', a argumentat Ivanov.

Rusia a anunțat că anul acesta la respectivele manifestări și-au confirmat prezența circa 20 de lideri străini, inclusiv președintele chinez Xi Jinping și chiar cel nord-coreean Kim Jong-Un, însă tensiunile generate de conflictul din Ucraina fac puțin probabilă prezența unora dintre șefii de stat și de guvern europeni și cu atât mai puțin cea a președintelui american Barack Obama.

Președintele Komorowski a prezentat această propunere într-un interviu acordat pe 26 ianuarie cotidianului Gazeta Wyborcza. El a vorbit atunci despre recunoștința datorată de unele țări sovieticilor pentru eliberarea de sub ocupația nazistă, dar a cerut ca în același timp să nu se uite nici ocupația sovietică ce a urmat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vipera ţine cu dinţii de Reghecampf

2 Așa o fi?

3 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

4 O femeie l-a surprins pe soț în timp ce „servea un oral” de la o minoră / Ce a urmat s-a transformat în coșmar

5 VIDEO De văzut!