Polonia va găzdui permanent 1.000 de militari britanici din 2017, afirmă ministrul polonez al apărării

Polonia va găzdui permanent 1.000 de militari britanici din 2017, afirmă ministrul polonez al apărării

Marea Britanie va staționa permanent 1.000 de militari în Polonia de anul viitor, a declarat joi seară ministrul polonez al apărării, într-o aparentă contradicție după un anunț britanic asupra unor planuri pentru exerciții temporare pe teritoriul polonez, notează Reuters. Miercuri, Ministerul britanic al Apărării a anunțat că Londra ar trimite 1.000 de militari pentru a lua parte la exerciții de apărare în Polonia , în cadrul unui acord cu Varșovia pentru a consolida legăturile de securitate.

Dar ministrul polonez Antoni Macierewicz a declarat la postul catolic Radio Maryja că Polonia și Marea Britanie au convenit la o reuniune a miniștrilor de externe și ai apărării în Scoția că un număr de trupe vor fi staționate permanent în Polonia.

"Una dintre deciziile ce au rezultat din discuțiile de ieri (este) o prezență permanentă a forțelor britanice pe teritoriul polonez, care este de 1.000 de soldați ce vor fi staționați permanent pe teritoriul polonez de anul viitor", a spus Macierewicz.

"Ei vor fi schimbați, va fi o rotație, dar o prezență permanentă de 1.000 de soldați", a insistat ministrul polonez.

Ministerul britanic al Apărării nu a fost disponibil imediat pentru a comenta.

Varșovia, care urmează să găzduiască un summit NATO în iulie, a insistat în mod repetat pentru mai multe forțe ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord pe teritoriul polonez și în Europa fostă comunistă, argumentând că este nevoie de un răspuns mai puternic la agresiunea Rusiei în estul Ucrainei, amintește Reuters.

Dar unii dintre aliații ei din NATO sunt reticenți să staționeze permanent trupe în Europa Centrală, precauți să nu încalce un acord NATO-Rusia din 1997 cu privire la dimensiunea permisă pentru forțele alianței în fostele țări ale Pactului de la Varșovia, notează Reuters.

Moscova a semnalat anterior că va considera stabilirea unei prezențe permanente a NATO la frontierele sale ca un act ostil.

Unele guverne occidentale sunt de asemenea preocupate de costul unor baze noi permanente, într-un moment în care bugetele apărării sunt strânse de austeritate fiscală sau angajamente costisitoare în altă parte.

Macierewicz a considerat, cu toate acestea, că prezența trupelor britanice în Polonia înseamnă că o prezență permanentă a NATO în Polonia este "realistă".

"Nu cu mult timp în urmă ne-au spus că va fi imposibil să obținem baze permanente, o prezență NATO... că este o cerere nerealistă... Ei bine, se pare că e realistă", a declarat el.

Purtătorul de cuvânt al lui Macierewicz nu a fost disponibil imediat pentru a comenta despre aparenta contradicție cu anunțul britanic.

În afară de trupe, Marea Britanie va staționa de asemenea o navă în Marea Baltică pentru a sprijini flota poloneză, a mai anunțat Macierewicz.

Varșovia și Londra au fost de acord de asemenea să formeze o unitate comună de "conștientizare a situației", însărcinată cu colectarea de informații cu privire la orice potențiale amenințări asupra flancului de est al NATO, a adăugat el.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...