Premierul Shinzo Abe: Japonia a provocat 'pagube și suferințe incomensurabile' în cel de-al Doilea Război Mondial

Premierul nipon Shinzo Abe a recunoscut, într-un discurs cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la capitularea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, că țara sa a provocat 'pagube și suferințe incomensurabile' unor oameni nevinovați, însă a subliniat că generațiile viitoare de japonezi nu ar trebui să continue să-și ceară scuze pentru greșelile din trecut, relatează Reuters și AFP.

'Nu trebuie să ne lăsăm copiii, nepoții și generațiile următoare, care nu au nimic de-a face cu războiul, să fie predestinați să-și ceară scuze', a declarat premierul Shinzo Abe într-un discurs mult așteptat de vecinii asiatici ai Japoniei care au suferit din cauza trecutului militarist al acestei țări.

Moștenirea războiului bântuie încă relațiile cu China și Coreea de Sud, care au suferit sub ocupația uneori brutală și dominația colonială a Japoniei înainte de înfrângerea ei, în 1945.

Beijingul și Seulul au transmis clar faptul că doresc ca Abe, văzut de mulți ca un revizionist care ar dori să șteargă partea întunecată a trecutului militar al Japoniei, să adere la 'scuzele sincere' exprimate în 1995 de către premierul de atunci Tomiichi Murayama pentru suferințele provocate de 'dominația colonială și agresiunea' Japoniei. Statele Unite ale Americii doresc de asemenea ca premierul Shinzo Abe să evite o inflamare a tensiunilor în regiune.

'Țara noastră a provocat pagube și suferințe incomensurabile unor oameni nevinovați. Atunci când mă gândesc la acest fapt evident, chiar și acum, rămân fără cuvinte și inima mi se umple de durere', a spus premierul Shinzo Abe.

Șeful guvernului nipon, care s-a referit la suferințele îndurate de poporul chinez în timpul războiului, a declarat că speră ca Beijingul să accepte 'sentimentele sincere' ale Japoniei și speră să se întâlnească cu președintele chinez Xi Jinping dacă se va ivi ocazia.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Emil Boc, scor istoric la Primăria Cluj-Napoca: 75% / Candidatul PSD a luat 4,68%!

2 HARTĂ Ce partide au câștigat șefia Consiliilor Județene

3 LIVE MAP Rezultate alegeri locale 2020. Harta politică a României: rezultatele din fiecare județ și municipiu …

4 Sighiartău / Numărătoarea paralelă a PNL arată că avem scorul politic de 34%. PSD are 30%, USR – 13%. Am luat d…

5 LIVE Harta noilor primari din marile orașe