Președintele ceh interzice ambasadorului american accesul în Castelul din Praga (media)

Președintele Milos Zeman "a închis ușa" Castelului din Praga pentru ambasadorul Statelor Unite, în urma unor comentarii percepute ca critice asupra deciziei cehe de a participa la comemorarea celui de-Al Doilea Război Mondial la Moscova, potrivit duminică mass-media locale, relatează agenția Reuters. Liderii Uniunii Europene boicotează ceremonia din luna mai din cauza rolului Rusiei în conflictul din Ucraina, dar Zeman — care a deviat frecvent de la poziția UE — a anunțat că va 

participa.

"Nu-mi pot imagina că ambasadorul ceh la Washington îi dă sfaturi președintelui american unde să călătorească", a declarat Zeman citat de portalul de știri Parlamentni Listy. "Nu voi permite niciunui ambasador să aibă un cuvânt de spus asupra vizitelor mele în străinătate", a subliniat el.

"Ambasadorul (Andrew) Schapiro are ușa de la castel închisă", a adăugat el.

Un purtător de cuvânt prezidențial a declarat presei locale că Schapiro ar putea încă participa la evenimente sociale la Castelul din Praga (Prazsky Hrad n.r.), reședința oficială a președintelui ceh.

Schapiro a declarat la televiziunea cehă, la începutul săptămânii trecute, că ar fi "penibil" ca Zeman să ia parte la ceremonie ca singurul om de stat dintr-o țară a UE.

Zeman, un fost prim-ministru, a deviat frecvent de la poziția comună a UE asupra Ucrainei și a criticat sancțiunile împotriva Moscovei. Cu toate acestea, guvernul, care este responsabil de politica externă, a sprijinit deplin poziția UE, amintește Reuters.

Președinția cehă are în mare măsură un rol ceremonial, dar Zeman — care a fost primul președinte ales prin vot direct când a preluat funcția în 2013 — își spune părerea pe șleau atât în legătură cu politica internă, cât și cea externă. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cică vindecă singurătatea, ia cu mâna! / Sexy-consiliera personală a Ministrului Sănătății, 26 de ani, absolven…

2 Nouă ni se spune că masca este inutilă / Virusologul Mihnea Boștină: Din ce în ce mai multe date sprijină ipotez…

3 Mafia PSD / Asta a livrat combinezoane la spitalul groazei din Suceava! „Protejata" lui Vanghelie: contracte de …

4 VIDEO Ăsta era bătut în România după primele 30 de secunde!:))

5 VIDEO Acțiune fără precedent a Poliției Române în județul Ialomița, unde localnicii nu ar respecta regulile de…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima