Președintele ceh, Milos Zeman, prezent la o manifestație antiislam

Președintele ceh, Milos Zeman, prezent la o manifestație antiislam

Președintele ceh, Milos Zeman, a participat marți la o manifestație împotriva imigrației și a islamului, organizată la Praga de o mișcare xenofobă cu ocazia împlinirii a 26 de ani de la pașnica "Revoluție de catifea" care, în 1989, a măturat regimul comunist, notează AFP.

"Această națiune nu merită ca alții să îi impună ceva", a declarat Milos Zeman, care în repetate rânduri s-a arătat ostil ideii cotelor automate de repartizare a migranților între țările Uniunii Europene.

"Nu suntem plastilină, vrem să gândim independent", a mai afirmat șeful statului ceh, cunoscut pentru discursul său antiimigrație, în fața a circa 2.000 de manifestanți.

În opinia sa, cei care se opun islamului și migranților nu trebuie "etichetați" islamofobi, fasciști sau rasiști.

Aproximativ 70% dintre cehi se opun primirii de migranți în țara lor, potrivit diferitelor sondaje.

Manifestanții au purtat pancarte pe care cancelarul german, Angela Merkel, apărea în spatele gratiilor din cauza politicii sale de deschidere față de migranți.

Potrivit autorităților de la Praga, migranții care ajung în Republica Cehă fără să fi cerut azil trebuie trimiși în prima țară gazdă, conform Regulamentului de la Dublin.

"Nu vreau ca evenimentele care s-au petrecut vineri la Paris să se repete aici. Iar politica lui Frau Merkel acolo duce", a declarat o participantă la manifestație, Martina Hrabetova.

"Vreau să trăiesc în continuare cum am trăit până acum, vreau să mă plimb liniștită pe stradă, vreau ca fata mea să poată petrece cu prietenii vinerea într-un restaurant și să ajungă acasă teafără", a adăugat ea.

Manifestația a avut loc în cartierul Albertov din Praga, scenă la 17 noiembrie 1989 a unui miting studențesc contra regimului totalitar la putere. Reprimat de poliție, a stârnit ulterior proteste masive care au dus la prăbușirea regimului comunist.

Mai multe zeci de contramanifestanți au venit, de asemenea, în cartierul Albertov, pentru a-și exprima dezacordul cu politica lui Milos Zeman.

"Ne este rușine cu președintele nostru", a afirmat una dintre manifestante, Barbora Jirsova, angajată a Universității Caroline din Praga. Ea l-a acuzat pe șeful statului că "divide poporul și seamănă ură", după cum se putea citi pe pancarta sa.

Alte manifestații pentru sau contra refugiaților au fost organizate marți pe tot teritoriul Republicii Cehe.

La rândul său, șeful guvernului ceh de stânga, Bohuslav Sobotka, a preferat să le mulțumească voluntarilor care vin în ajutorul refugiaților.

"Furia noastră trebuie să se întoarcă împotriva islamiștilor radicali, nu a refugiaților care adeseori scapă violenței religioase sau etnice răspândite de fanatici ai morții", a declarat premierul ceh. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante