Președintele Iranului: Arabia Saudită nu poate răspunde criticilor prin tăieri de capete

Arabia Saudită nu poate răspunde 'criticilor prin tăieri de capete', a declarat marți președintele iranian Hassan Rohani, după executarea unui lider șiit, execuție care a provocat o gravă criză regională, informează AFP. 'Nu răspunzi criticilor prin tăieri de capete. Sper că țările europene care reacționează întotdeauna la probleme ce țin de drepturile omului își vor face datoria', a declarat președintele Rohani, primindu-l pe ministrul danez al afacerilor externe, Kristian Jensen, în vizită la Teheran.

'Arabia Saudită nu-și poate face uitată crima de a fi decapitat un demnitar religios prin ruperea relațiilor' (cu Iranul), a mai spus Rohani.

Responsabilii iranieni au condamnat cu virulență executarea cu sabia, de către Arabia Saudită, a unui demnitar șiit saudit, șeicul Nimr al-Baqer al-Nimr, afirmând că Riadul va plăti 'un preț ridicat'.

Numeroase manifestații au avut loc în Iran și în alte țări ale Orientului Mijlociu împotriva acestei executări. Manifestanți iranieni au atacat și incendiat misiunile diplomatice ale Arabiei Saudite din Teheran și Mașhad, pentru a protesta împotriva acestei execuții.

Responsabili iranieni, între care președintele Rohani, au condamnat acest atac, iar justiția din Iran a arestat în jur de 40 de persoane.

Arabia Saudită și mai mulți aliați de-ai săi suniți au rupt sau au restrâns relațiile diplomatice cu Iranul șiit, agravând criza și alimentând temerile cu privire la o escaladare a tensiunilor într-o regiune deja pradă mai multor războaie.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia amenință direct România: „Tentativele provocatoare nu vor rămâne fără răspuns. Să se gândească serios la…

2 RAPORT OFICIAL / România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE: cea mai mare rată de pozitivar…

3 Scandal sexual cu reținere! Soția unui multimilionar român îl acuză pe afacerist că a supus-o la perversiuni …

4 DOCUMENT / Informațiile care dinamitează Poliția Capitalei! Berechet cerea detalii dintr-un dosar de omor peste …

5 Ea este Irina Popescu, soția abuzată sexual, practicantă de yoga și membră MISA