Președintele Iranului: Arabia Saudită nu poate răspunde criticilor prin tăieri de capete

Președintele Iranului: Arabia Saudită nu poate răspunde criticilor prin tăieri de capete

Arabia Saudită nu poate răspunde 'criticilor prin tăieri de capete', a declarat marți președintele iranian Hassan Rohani, după executarea unui lider șiit, execuție care a provocat o gravă criză regională, informează AFP. 'Nu răspunzi criticilor prin tăieri de capete. Sper că țările europene care reacționează întotdeauna la probleme ce țin de drepturile omului își vor face datoria', a declarat președintele Rohani, primindu-l pe ministrul danez al afacerilor externe, Kristian Jensen, în vizită la Teheran.

'Arabia Saudită nu-și poate face uitată crima de a fi decapitat un demnitar religios prin ruperea relațiilor' (cu Iranul), a mai spus Rohani.

Responsabilii iranieni au condamnat cu virulență executarea cu sabia, de către Arabia Saudită, a unui demnitar șiit saudit, șeicul Nimr al-Baqer al-Nimr, afirmând că Riadul va plăti 'un preț ridicat'.

Numeroase manifestații au avut loc în Iran și în alte țări ale Orientului Mijlociu împotriva acestei executări. Manifestanți iranieni au atacat și incendiat misiunile diplomatice ale Arabiei Saudite din Teheran și Mașhad, pentru a protesta împotriva acestei execuții.

Responsabili iranieni, între care președintele Rohani, au condamnat acest atac, iar justiția din Iran a arestat în jur de 40 de persoane.

Arabia Saudită și mai mulți aliați de-ai săi suniți au rupt sau au restrâns relațiile diplomatice cu Iranul șiit, agravând criza și alimentând temerile cu privire la o escaladare a tensiunilor într-o regiune deja pradă mai multor războaie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante