Președintele Iranului: Arabia Saudită nu poate răspunde criticilor prin tăieri de capete

Arabia Saudită nu poate răspunde 'criticilor prin tăieri de capete', a declarat marți președintele iranian Hassan Rohani, după executarea unui lider șiit, execuție care a provocat o gravă criză regională, informează AFP. 'Nu răspunzi criticilor prin tăieri de capete. Sper că țările europene care reacționează întotdeauna la probleme ce țin de drepturile omului își vor face datoria', a declarat președintele Rohani, primindu-l pe ministrul danez al afacerilor externe, Kristian Jensen, în vizită la Teheran.

'Arabia Saudită nu-și poate face uitată crima de a fi decapitat un demnitar religios prin ruperea relațiilor' (cu Iranul), a mai spus Rohani.

Responsabilii iranieni au condamnat cu virulență executarea cu sabia, de către Arabia Saudită, a unui demnitar șiit saudit, șeicul Nimr al-Baqer al-Nimr, afirmând că Riadul va plăti 'un preț ridicat'.

Numeroase manifestații au avut loc în Iran și în alte țări ale Orientului Mijlociu împotriva acestei executări. Manifestanți iranieni au atacat și incendiat misiunile diplomatice ale Arabiei Saudite din Teheran și Mașhad, pentru a protesta împotriva acestei execuții.

Responsabili iranieni, între care președintele Rohani, au condamnat acest atac, iar justiția din Iran a arestat în jur de 40 de persoane.

Arabia Saudită și mai mulți aliați de-ai săi suniți au rupt sau au restrâns relațiile diplomatice cu Iranul șiit, agravând criza și alimentând temerile cu privire la o escaladare a tensiunilor într-o regiune deja pradă mai multor războaie.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Confirmare oficială / Dragnea și Tăriceanu au dat liber Ungariei să-și facă de cap în Transilvania!

2 Document / Așa arată jaful PSD! Guvernul Orban refuză plăți de aproape 150 milioane lei pentru proiecte PNDL făc…

3 Informație / Președintele pregătește din umbră o mutare care poate îngropa definitiv PSD

4 Judecați voi! O judecătoare care a scăpat ca prin minune de pușcărie se pensionează cu 16.000 de lei pe lună, …

5 Circoteca proastelor în PSD! Mazetele lui Dragnea se păruiesc în public!

recomandări

Te ia DNA: VOCHITOIU HARALAMBIE

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan