Președintele Macedoniei: Am fost lăsați să ne descurcăm singuri cu problema migrației; UE a uitat de Balcani

Președintele Macedoniei: Am fost lăsați să ne descurcăm singuri cu problema migrației; UE a uitat de Balcani

Macedonia este acuzată pentru situația migranților, deși aceștia intră aici de pe teritoriul Uniunii Europene, a afirmat președintele macedonean Gjorge Ivanov, care a deplâns faptul că țara sa a fost lăsată singură în această problemă și că europenii au uitat de Balcani.

"Principala rută a migranților trece prin Macedonia. Cheltuim un milion de euro pe lună pentru a-i ajuta pe aceștia și 800.000 de euro pentru forțele de poliție suplimentare. Problema noastră rezultă din evenimente care se întâmplă în UE — migranții sosesc în Macedonia de pe teritoriul Uniunii, deoarece nimeni nu-și protejează granițele", a spus președintele Ivanov într-un interviu acordat cotidianului polonez Gazeta Wyborcza și preluat de agenția MIA.

Președintele macedonean a subliniat că țara sa acționează umanitar și le permite migranților tranzitul. "Migranții sosesc în Macedonia din Grecia, care deja a primit peste 450 de milioane de euro de la UE. Noi am primit doar 90.000 de euro până acum", a declarat Ivanov.

El a mai spus că lasă de dorit cooperarea între instituțiile macedonene și cele ale Uniunii Europene, în special ale Greciei. "Am avut deja un caz în care autoritățile elene au transportat 15.000 de migranți la granița noastră. A trebuit să instituim stare de urgență și să trimitem trupe militare pentru a ține situația sub control, în condițiile în care în orașul de frontieră Gevgelija numărul de migranți era deja cât numărul de localnici. A rezultat un protest al migranților care au aruncat cu pietre în forțele de poliție, iar polițiștii au fost nevoiți să acționeze. Macedonia a fost acuzată pentru această situație, chiar dacă acești oameni veneau de pe teritoriul UE. Din păcate, Uniunea Europeană a uitat de Balcani. Am fost lăsați să ne descurcăm singuri cu această problemă", a relatat președintele macedonean.

Referitor la perspectiva europeană a țării sale, președintele Ivanov a spus că, în pofida recomandării Comisiei Europene, Macedonia este încă blocată din cauza disputei cu Grecia asupra denumirii țării. "Când Grecia s-a opus invitației de aderare la NATO în 2008, am deschis un proces la Curtea Internațională de Justiție, care a stabilit că veto-ul a fost ilegal. Cu toate acestea, nimeni nu a respectat această sentință. Secretarul general al NATO a spus atunci că decizia Curții nu este obligatorie pentru Alianță. Frustrarea în rândurile populației este enormă. Oamenii au văzut că în timp ce alte țări făceau progrese, Macedonia stătea pe loc. Acesta este unul dintre motivele pentru care o dată la doi ani avem criză politică", a explicat președintele Macedoniei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...