Președintele Nigeriei cere ajutor militar din partea SUA în lupta împotriva Boko Haram

Președintele Nigeriei, Goodluck Jonathan, a cerut sâmbătă Statelor Unite să ofere țării sale sprijin militar în lupta împotriva grupării islamiste radicale Boko Haram, care continuă să cucerească noi teritorii, transmite AFP.

'Dacă s-au angajat în lupta împotriva Statului Islamic, de ce nu vin și în Nigeria?', a spus președintele Jonathan într-un interviu acordat publicației Wall Street Journal. 'Americanii sunt prietenii noștri. Așadar, dacă Nigeria are o problemă, atunci aștept ca Statele Unite să vină să ne ajute', a adăugat el.

Reacția sa survine după ce purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Administrația de la Washington nu are deocamdată în vedere trimiterea unor trupe în Nigeria, în schimb va sprijini constituirea unei forțe africane multinaționale care să lupte împotriva grupării Boko Haram, oficialul american anunțând totodată că discuțiile pentru crearea unei asemenea forțe au început.

Insurecția grupării islamiste Boko Haram, începută în anul 2009, a provocat până în prezent cel puțin 13.000 de morți, mulți dintre ei fiind civili uciși în urma unor masacre cumplite, și circa 1,5 milioane de refugiați. Islamiștii controlează teritorii întinse din nord-estul Nigeriei și obțin în continuare victorii militare, deși armata nigeriană este una dintre cele mai puternice din Africa și este sprijinită în această confruntare și de trupe ale unor state vecine, respectiv Camerun, Ciad și Niger.

În ce privește relațiile Nigeriei cu SUA, acestea au fost marcate recent de unele tensiuni. Astfel, ambasadorul Nigeriei la Washington a criticat în luna decembrie refuzul Statelor Unite de a furniza unele tipuri de arme Nigeriei, iar apoi guvernul de la Abuja a decis să renunțe la instruirea de către armata americană a unui batalion nigerian ce urma să fie angajat în luptele împotriva Boko Haram.

Totuși, SUA rămân un aliat al guvernului nigerian, căruia îi furnizează informații obținute despre Boko Haram cu ajutorul dronelor lansate de la o bază din Ciad. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 VIDEO Botnița, ca botnița, dar voi vedeți ce tâțe are femeia cu sârme-n mațe?

3 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

4 O profesoară din Slobozia le-a predat elevilor într-un mod inedit „Povestea Poveștilor” de Ion Creangă!

5 Informație / Degringoladă totală în PSD! Ciolacu îi cheamă pe parlamentari să semneze moțiunea într-un birou, St…

recomandări

Te ia DNA: Minel Prina

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj