Președintele Obama își începe ofensiva împotriva proliferării armelor de foc în SUA

Președintele Obama își începe ofensiva împotriva proliferării armelor de foc în SUA

Președintele american Barack Obama se va exprima într-o emisiune televizată joi asupra proliferării armelor de foc în SUA, subiect pe care l-a plasat în fruntea priorităților pentru 2016, a anunțat CNN duminică. Președintele SUA va fi intervievat de Anderson Cooper, un prezentator vedetă al canalului, și va răspunde întrebărilor publicului.

Circa 90 de persoane își pierd viața prin împușcare în fiecare zi în SUA, țară în care numărul armelor de foc individuale îl depășește pe cel al locuitorilor, amintește AFP.

În fața acestei 'epidemii', guvernul lui Barack Obama ar putea emite până la jumătatea lunii ianuarie o serie de decrete care vor generaliza obligația verificării antecedentelor judiciare și psihiatrice înainte de orice vânzare de arme.

Această strategie a reglementărilor are scopul de a ocoli Congresul, unde orice veleitate de a legifera controlul asupra armelor se lovește de blocajul unei majorități a aleșilor.

'Hotărârea mea în Noul An este de a progresa pe cât posibil față de epidemia violențelor cu arme de foc', declarase președintele Obama vineri.

El era așteptat duminică să revină la Casa Albă după o vacanță de două săptămâni în Hawaii și urmează să se întâlnească luni cu ministrul justiției, Loretta Lynch, pentru a discuta despre posibilele 'opțiuni' în materie de arme.

SUA au fost îndoliate în 2015 de o serie de tiruri sângeroase, ca de pildă cel din atentatul de inspirație jihadistă în California de la începutul lunii decembrie.

AGERPRES www.agerpres.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful Armatei Ucrainei se dă cocoș: Putem distruge şapte tancuri ruseşti în 36 de secunde

2 Un colier uman?

3 O polițistă s-a împușcat în cap, în wc-ul unei gări din Mehedinți

4 De citit ce spune generalul Wesley K. Clark...

5 VIDEO Macron, cu ochii pe Rareș Bogdan după cererea sa privind România