Prima apariţie în public a lui Kim Jong-un, după o lună. Detaliul care îi dezvăluie problemele de sănătate - FOTO

Prima apariţie în public a lui Kim Jong-un, după o lună. Detaliul care îi dezvăluie problemele de sănătate - FOTO

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a inspectat un complex rezidenţial la Phenian, a anunţat marţi agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, în timp ce Kim nu a mai fost văzut în public de o lună.

Aceasta este prima menţiune a unei apariţii publice a liderului nord-coreean din 3 septembrie, data la care a asistat la un concert la Phenian împreună cu soţia sa. Absenţa lui la ultima aniversare a partidului a alimentat speculaţiile cu privire la soarta sa.

KCNA a anunţat că Kim Jong-un a efectuat o vizită de "supraveghere" a şantierului unui nou complex rezidenţial construit în capitală special pentru oamenii de ştiinţă care lucrează la un program de sateliţi al Coreei de Nord.

"Inspectând exteriorul clădirilor rezideţiale şi publice, decorate cu pânză de diverse culori, (Kim Jong-un) şi-a exprimat profunda mulţumire, declarând că le consideră magnifice", a relatat agenţia.

Portretul unui Kim Jong-un zâmbitor ocupa marţi aproape toată pagina întâi a Rodong Sunmun, cotidianul partidului. Alte fotografii, mai mici, îl arată pe liderul nord-coreean sprijinindu-se într-un baston negru.

KCNA nu a precizat data vizitei, dar agenţia anunţă în mod obişnuit astfel de vizite la o zi după ce au loc acestea.

Ştirea scurtă nu face nicio precizare cu privire la absenţa din public a liderului nord-coreean, care ar avea 30-31 de ani, şi nu face niciun comentariu cu privire la starea de sănătate a acestuia.

Aceasta nu este prima dată când un lider al Republicii Populare Democratice Coreea, numele oficial al Coreei de Nord, nu apare în public timp de mai multe săptămâni. Dar absenţa lui Kim Jong-un a fost cu atât mai mult remarcată cu cât el este omniprezent în presa oficială.

Au apărut numeroase speculaţii, unele dintre ele evocând diverse probleme de sănătate de care ar suferi liderul nord-coreean, un fumător înrăit care s-a îngrăşat foarte mult în ultimul an: oboseală, gută, glezne rupte, diabet. Alţii au vorbit chiar de o lovitură de stat.

Zvonurile s-au amplificat vineri din cauza absenţei lui Kim Jong-un la pelerinajul care a marcat aniversarea partidului, la care au fost prezenţi mai mulţi demnitari de rang înalt ai regimului.

Guvernul sud-coreean a declarat totuşi că serviciile de informaţii apreciază că Kim Jong-un controlează în continuare ferm puterea.

În timpul vizitei sale la complexul rezidenţial, liderul nord-coreean a fost însoţit de mai mulţi oficiali de rang înalt ai regimului, între care Hwang Pyong-so, vicepreşedintele nou-alesei Comisii naţionale de apărare şi considerat numărul doi al regimului.

"În continuare nu ştim în ce măsură (Kim Jong-un) s-a vindecat după aparenta sa «indispoziţie» şi care este gradul de gravite al acesteia", apreciază Kim Yeon-chul, specialist în Coreea de Nord la Universitatea din Inje, în Coreea de Sud.

"Este important că acest lucru coroborează observaţiile Coreei de Sud, Chinei şi Statelor Unite, potrivit cărora Kim Jong-un conduce ţara normal", adaugă el.

La începutul lui octombrie, o delegaţie nord-coreeană de rang înalt în frunte cu Hwang Pyong-so a efectuat o vizită surpriză în Coreea de Sud.

Această vizită excepţională, care a condus la un acord de reluare a dialogului la nivel înalt, a fost văzută de mulţi ca un mesaj semnificativ că totul este normal la Phenian.

Delegaţia a asigurat autorităţile sud-coreene că Kim Jong-un nu are nicio problemă de sănătate.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

2 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 VIDEO Scene de comedie de la instruirea noilor recruți ruși!