Primele rezultate ale anchetei privind evenimentele din Kiev: Ianukovici a dat ordinul de reprimare a manifestanţilor din Piaţa Independenţei. Agenţii ruşi au participat la aplicarea planului

Primele rezultate ale anchetei privind evenimentele din Kiev: Ianukovici a dat ordinul de reprimare a manifestanţilor din Piaţa Independenţei. Agenţii ruşi au participat la aplicarea planului

Noile autorităţi proeuropene din Ucraina au acuzat în mod direct Rusia şi pe fostul preşedinte ucrainean prorus Vikto Ianukovici de tirurile în care au fost ucise aproape 90 de persoane, la sfârşitul lui februarie, în operaţiuni de reprimare ale manifestanţilor în Piaţa Independenţei (Maidan), la Kiev, relatează AFP.

Viktor Ianukovici (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Ianukovici a dat ordinul criminal pentru operaţiunea «antiteroristă de la 18 şi până pe 20 februarie, autorizând folosirea armelor împotriva manifestanţilor", a declarat şeful serviciilor ucrainene de securitate Valentin Nalivaişcenko într-o conferinţă de presă în care a prezentat rezultatele preliminare ale anchetei asupra tirurilor soldate cu morţi la Maidan.

"Agenţi FSB (serviciile secrete ruse) au participat la planificarea şi punerea în aplicare a aşa-zisei operaţiuni antiteroriste", a spus el.

FSB a dezminţit imediat. "Fie ca aceste declaraţii să rămână pe conştiinţa serviciilor de securitate ucrainene", a declarat serviciul de presă al FSB, contactat de agenţia RIA Novosti.

Nalivaişcenko a dezvăluit atât prezenţa în baze aparţinând serviciilor de securitate ucrainene (SBU), la vremea respectivă loiale regimului Ianukovici, a unor echipe din cadrul FSB, în decembrie 2013 şi ianuarie 2014, cât şi livrarea unor echipamente militare şi arme cu două avioane, provenind din Rusia, pe 20 ianuarie.

"Totul a fost coordonat de către membrii forţelor de ordine" ucrainene, a adăugat ministrul de Interne Arsen Avakov. El a declarat că fostul ministru de Interne Vitali Zaharcenko a coordonat personal acţiunea organizată de "tituşki", susţinători ai lui Viktor Ianukovici.

Anterior, Parchetul General al Ucrainei a anunţat arestarea a 12 membri ai unei unităţi de elită din cadrul fostelor forţe speciale antirevoltă "Berkut", suspectaţi că sunt implicaţi în crimele comise în februarie.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...