Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Prostituția și drogurile au crescut PIB-ul Spaniei cu aproape 10 miliarde de euro

Traficul cu droguri și prostituția au mărit cu aproape 10 miliarde de euro PIB-ul Spaniei în anul 2010, arată statisticile actualizate joi conform noilor norme europene, transmite AFP.

Institutul Național de Statistică al Spaniei (INE) a anunțat că, în urma recalculării PIB-ului potrivit acestor norme, în anul 2010 activitățile ilegale au reprezentat 0,87% din PIB, respectiv 9,4 miliarde de euro. La această sumă prostituția a contribuit cu 3,78 miliarde de euro și traficul cu droguri cu 5,4 miliarde. Diferența până la 9,4 miliarde este pusă pe seama contrabandei cu țigări și a pariurilor ilegale.

INE susține că aceste calcule sunt fundamentate pe 'studii academice și științifice', precum și pe rapoarte oficiale. Pentru anul 2013, INE a anunțat că PIB-ul Spaniei a fost revizuit în creștere cu 2,56%, dar nu a oferit detalii despre contribuția exactă a activităților ilegale, precizând că datele despre anul 2010 au fost publicate doar 'cu titlu excepțional'.

Institutul european pentru statistică (Eurostat) a cerut statelor membre UE ca până pe 1 noiembrie să integreze în statisticile naționale și activitățile ilegale ce aduc venituri, considerând că este vorba despre tranzacții comerciale consimțite în mod liber de participanți.

Dar aceste norme au creat polemici în unele țări, cum este cazul Franței, care a refuzat să contabilizeze prostituția întrucât nu o consideră 'o activitate comercială consimțită în mod liber', sau al Suediei, unde 'cumpărarea de servicii sexuale este un delict', guvernul suedez anunțând în consecință că nu are de făcut vreo ajustare a PIB-ului.

În schimb în Spania 'nu a fost nicio problemă, tehnică sau de vreo altă natură, pentru că este vorba doar de aplicarea unei decizii luate de Eurostat pentru armonizarea metodelor de calcul', explică o sursă din cadrul Ministerului spaniol al Economiei.

Totuși, unii pun la îndoială acuratețea calculelor realizate de INE, cum este cazul sindicatului inspectorilor fiscului spaniol, care estimează că în anul 2012 activitățile ilicite au reprezentat aproape un sfert din PIB-ul Spaniei. Președintele acestui sindicat, Carlos Cruzado, crede că noile cifre avansate de INE sunt rezultatul încercării de a cosmetiza datele reale, această creștere a PIB-ului fiind, în opinia sa, menită să reducă ponderea datoriei și a deficitului public în PIB.

Dincolo de aspectele strict economice, el atrage atenția și asupra faptului că revizuirea modalităților de calcul a PIB-ului readuce în atenție și mult discutata problemă a legalizării prostituției în Europa.

Dar și Italia a anunțat luni revizuirea în creștere cu 3,8% a PIB-ului său pe anul 2013 în urma aplicării noilor norme cerute de Eurostat, în timp ce Marea Britanie a estimat că activitățile ilegale au reprezentat circa 1% din PIB-ul ei pe anul trecut, respectiv circa 12,3 miliarde de euro.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ZVON / Dragnea și Vâlcov participau doar la discuții unde comisionul sărea de 10 milioane de euro! Ce rol avea ț…

2 Rechizitoriu DNA / Schema ingenioasă prin care „nașul” Mircea Sandu ar fi luat o șpagă de 200.000 de euro de la …

3 BREAKING A apărut a patra femeie, o tânără care susține că a fost violată de Gheorghe Dincă / DIICOT spune că nu…

4 Semnele de întrebare în comportamentul INML în cazul testului ADN asupra rămășițelor găsite în pădurea de lâng…

5 Incident aviatic evitat la Madrid / Un avion de vânătoare F-18 s-a apropiat foarte mult de un avion Tarom

recomandări

Te ia DNA: Dan Popa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară