Proteste în Ungaria: Mii de persoane au demonstrat împotriva corupţiei Guvernului Orban

Proteste în Ungaria: Mii de persoane au demonstrat împotriva corupţiei Guvernului Orban

Mii de persoane au demonstrat duminică după-amiază atât în centrul Budapestei, cât şi în ţară, denunţând „corupţia de la nivelul Guvernului” condus de Viktor Orban, relatează Digi24.ro.
Demonstraţia a început la Palatul Eiffel, lângă Gara Nyugati şi a fost organizată de către organizaţii ale societăţii civile, susţinute de partide de opoziţie.

Printre cei care au luat cuvântul s-a aflat şi avocatul Tamas Lattmann, iniţiatorul unui proiect de referendum cu 19 întrebări privind „demontarea Guvernului”. El a salutat drept cea mai importantă realizare din ultima lună aprobarea de către Comisia Electorală naţională a organizării unui referendum privind declararea averilor nu doar de către politicieni, ci şi de membrii familiilor acestora, în anumite condiţii. Lattmann a anunţat că s-a adresat Kuriei (Curtea Supremă, n.r.) cu privire la problemele pe care Comisia le-a respins.

Steaguri şi însemne ale mai multor partide de opoziţie şi organizatori - Egyutt (Împreună), DK MoMa şi Solidaritatea - au fost purtate de către participanţii la demonstraţie.

Protestatarii au defilat până la sediul Băncii centrale. Un jurnalist, Marton Kozak, a apreciat, în faţa sediului băncii, că „regimul lui Viktor Orban nu are nevoie să fie expus, odată ce toată lumea îl cunoaşte bine”. El a denunţat unul dintre „pilonii” regimului, şi anume „reprimarea presei libere”, avertizând totodată cu privire la radicalizarea Jobbik (extremă dreapta).

Demonstraţii antiguvernamentale au avut loc, de asemenea, în mai multe oraşe din Ungaria, între care Miskolc, Gyor, Pecs, Debrecen, Bekescsaba, Tatabanya, Szekesfehervar, Szekszard, Kecskemet, Nyiregyhaza, Szombathely, Szolnok, Eger, Szeged şi Kaposvar.

Grupul parlamentar al Fidesz a apreciat, citat într-un comunicat, că „lupta împotriva corupţiei este necesar să înceapă în cadrul opoziţiei de stânga. Stânga este condusă de către aceiaşi oameni care au fost implicaţi în cele mai corupte guverne din toate timpurile”, a replicat puterea.

Protestele de duminică au fost organizate de aceleaşi persoane care s-au acuzat între ele de corupţie, a replicat grupul Fidesz, citându-l pe liderul DK Ferenc Gyurcsany care a afirmat că i-a părăsit pe socialişti din cauza corupţiei din partid.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Orban a primit ce-a meritat!

2 Așa o fi?

3 Așa o fi?

4 VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la Congresul PNL

5 Priviți, lui Dan Vîlceanu i-au dat „carne” pe buletinele de vot!