Rasmussen: NATO nu confirmă retragerea trupelor ruseşti din apropierea frontierei cu Ucraina

NATO nu poate să confirme retragerea anunţată a trupelor ruseşti masate în ultima perioadă la frontiera cu Ucraina, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Din nefericire, nu pot să confirm faptul că Rusia îşi retrage trupele. Nu este ceea ce constatăm", a declarat Rasmussen pentru presă înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din cele 28 de state membre ale organizaţiei, la Bruxelles.

"Desfăşurarea militară masivă nu poate să contribuie, în niciun fel, la diminuarea tensiunii (...). Îndemn din nou Rusia să-şi retragă trupele, să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să înceapă un dialog constructiv cu Ucraina", a adăugat el.

Statele Unite au primit cu prudenţă, luni, informaţii ucrainene şi ruse privind retragerea parţială a unor trupe ruse. Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat că nu poate confirma aceste informaţii, subliniind totodată că este vorba despre o etapă "necesară în vederea unei discuţii serioase" cu privire la o "dezescaladare".

Prezenţa acestor militari - 20.000 potrivit Washingtonului - alimentează temeri referitoare la o invazie a părţii de est a Ucrainei, în mare parte rusofonă, şi unei repetări a scenariului care a condus la pierderea Crimeei.

Miniştrii reuniţi la Bruxelles, inclusiv secretarul de Stat John Kerry, urmează să discute despre mijloacele de a oferi asigurări unor state aliate, inclusiv ţările baltice şi Polonia, cele mai îngrijorate de criza ucraineană, dar şi despre suspendarea cooperării între NATO şi Rusia.

"Rusia a subminat principiile pe care se bazează parteneriatul nostru şi şi-a încălcat angajamentele internaţionale", a acuzat Rasmussen.

La sosire, unii miniştri au insistat asupra necesităţii de a "nu pune paie pe foc", în vederea "favorizării unei soluţionări politice şi paşnice a crizei", potrivit unei surse diplomatice.

"Este exclus să revenim la o poziţie din timpul Războiului Rece, masând trupe în faţa Rusiei. De altfel am întâmpina unele dificultăţi în a face acest lucru, pentru că nu mai avem echipamente, spre exemplu tancuri, necesare", a spus un diplomat.

"Nu avem nevoie de trupe NATO la frontierele cu Rusia", a declarat şeful diplomaţiei Olandei, Frank Timmermans, la Bruxelles.

De la începutul crizei, NATO a trimis avioane dotate cu radare de tip AWACS în spaţiile aeriene ale Poloniei şi României, iar Statele Unite au trimis avioane de tip F-15 şi F-16 în Lituania şi Polonia. Mai multe state, inclusiv Marea Britanie, Franţa şi Germania, s-au declarat pregătite să mobilizeze avioane de vânătoare în cadrul unor misiuni NATO în statele baltice.

Ministrul francez Laurent Fabius nu participă la această reuniune, din cauza iminenţei unei remanieri guvernamentale, a anunţat o sursă diplomatică.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I