RĂSPUNSUL SUA la situaţia din Ucraina: Sute de militari şi tancuri vor fi trimise în Europa

RĂSPUNSUL SUA la situaţia din Ucraina: Sute de militari şi tancuri vor fi trimise în Europa

Statele Unite vor trimite sute de militari şi tancuri, în state central şi est-europene, în octombrie, în scopul oferirii de garanţii statelor membre NATO îngrijorate de activităţile ruse în Ucraina, anunţă Pentagonul.

Statele Unite trimit sute de militari şi tancuri în Europa de Est, în contextul crizei ucrainene (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 600 de militari din Brigada I a Diviziei I de cavalerie a Statelor Unite vor fi trimişi, în octombrie, în Polonia şi în ţările baltice, pentru exerciţii cu aliaţii din cadrul NATO, înlocuind paraşutiştii Brigăzii 173 aeropurtate, a declarat, potrivit AFP, Vanessa Hillman, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

"Este vorba de o rotaţie a trupelor timp de trei luni", a explicat oficialul american.

Militarii Brigăzii I, cu sediul în Fort Hood (Texas), vor primi şi tancuri de tip M-1 Abrams, precum şi vehicule de infanterie.

În ultimele luni, armata americană a organizat o serie de exerciţii la frontiera de est a Alianţei Nord-Atlantice, în scopul oferirii de garanţii aliaţilor îngrijoraţi de acţiunile Rusiei în Ucraina.

Statele Unite au trimis avioane de vânătoare de tip F-16 în Polonia, organizând misiuni comune de antrenament cu ţările baltice.

Administraţia prooccidentală de la Kiev a acuzat joi că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk. Kievul a denunţat, de la începutul crizei, prezenţa unor mercenari şi militari ruşi pe teritoriul ucrainean. Rusia a negat permanent informaţiile că ar fi trimis militari să lupte în Ucraina. Un oficial NATO a declarat că aproximativ 1.000 de militari ruşi participă la lupte, în prezent, pe teritoriul ucrainean, în special în zona oraşului Novoazovsk.

Aleksandr Zaharcenko, "premierul" autoproclamatei "Republici populare Doneţk", afirmă că aproximativ 4.000 de mercenari ruşi, inclusiv mulţi militari activi aflaţi în concediu, au participat în ultimele luni la luptele din sud-estul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că în estul Ucrainei nu sunt militari ruşi. "Acuzaţiile privind prezenţa militarilor ruşi nu au nicio legătură cu realitatea", a declarat generalul Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Potrivit estimărilor Naţiunilor Unite, peste 2.200 de oameni au murit în confruntările armate produse în ultimele luni în sud-estul Ucrainei, între serviciile de securitate ucrainene şi separatişti proruşi. Bilanţul nu include prăbuşirea cursei Malaysia Airlines, în iulie, un incident soldat cu 298 de morţi.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...