Republica Cehă: Au început exercițiile pentru testarea forței de reacție a NATO

Republica Cehă: Au început exercițiile pentru testarea forței de reacție a NATO

Exercițiul de alertă Nobel Jump, destinat să testeze noua forță de reacție foarte rapidă a NATO în Europa, a început marți în apropiere de Chrudim, în centrul Republicii Cehe, a făcut cunoscut la Praga Statul-Major al armatei cehe, potrivit AFP. Acest exercițiu, care se desfășoară simultan în Olanda, se înscrie în cadrul creării unei forțe interarme de reacție foarte rapidă (Very high readiness joint task force—VJTF), decisă în 2014 de șefii de stat și de guvern din țările aliate, în principal ca urmare a crizei din Ucraina.

Joi, acest prim exercițiu, la care participă 150 de membri ai unui batalion aeropurtat ceh, va fi deschis pentru reprezentanții mass-media.

"Exercițiul este axat pe desfășurarea unității într-un termen fixat și se va încheia în momentul în care unitatea va fi pregătită pentru transferul său strategic, aerian și terestru", a declarat purtătoarea de cuvânt a Statului-Major, Jana Ruzickova.

Această forță va trebui să fie capabilă să ajungă la locul unei crize sau agresiuni externe în termen de 48 de ore până la 7 zile, a indicat un responsabil militar al NATO jurnaliștilor la baza din Mons (Belgia).

Un exercițiu mai spectaculos, Nobel Jump 2, va fi organizat între 9 și 19 iunie pentru "testarea capacității de a desfășura trupe aliate din Germania, Olanda, Norvegia și din Republica Cehă", care "se vor deplasa în zona de antrenament Zagan, în vestul Poloniei..., pentru a răspunde la o criză pe cale să se desfășoare", a adăugat acest responsabil.

Această nouă forță, "vârf de lance" a NATO, trebuie să fie operațională în 2016. "Ea este un răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei, care a încălcat dreptul internațional și a anexat Crimeea", a declarat în februarie secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina