Republica Moldova: Democrații i-au cerut premierului Valeriu Streleț să demisioneze pentru a permite 'resetarea' alianței

Republica Moldova: Democrații i-au cerut premierului Valeriu Streleț să demisioneze pentru a permite 'resetarea' alianței

Soarta guvernului de la Chișinău rămâne incertă după ce Partidul Democrat a cerut miercuri seara demisia premierului Valeriu Streleț (liberal-democrat), o condiție ce ar permite 'resetarea' alianței de guvernare, care, după arestarea lui Vlad Filat, a pierdut majoritatea parlamentară, relatează Radio Chișinău.

În afară de PD, din alianța de guvernare de la Chișinău mai fac parte Partidul Liberal Democrat (PLDM), al lui Valeriu Streleț, președinte interimar al formațiunii după arestarea lui Vlad Filat într-un mega scandal de corupție, și Partidul Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu.

Democrații, a declarat miercuri seară liderul PD, Marian Lupu, au obiecții importante față de Valeriu Streleț, deoarece acesta, în opinia lor, a acționat în ultimul timp nu ca un prim-ministru, ci ca apărător al fostului său șef de partid Vlad Filat, arestat pentru acte de corupție.

Acuzându-i pe liberal-democrați de încălcarea acordului de constituire a alianței, liderul PD a indicat că demisia premierului ar fi preferabilă demiterii prin moțiune de cenzură pentru suspiciuni de corupție.

Premierul liberal-democrat Valeriu Streleț a respins acuzațiile de corupție ce îi sunt aduse de democrați. După o ședință miercuri seara, la sediul PLDM, el calificat solicitarea democraților privind demisia sa ca pe o variantă de rezervă și a declarat că o decizie în acest sens va fi anunțată înainte de sesiunea în plen a parlamentului. Acesta se va reuni joi pentru a supune la vot o moțiune de cenzură împotriva actualului guvern.

Valeriu Streleț a mai precizat că formațiunea sa ar fi de acord cu atragerea deputaților din grupul condus de Iurie Leancă în alianța de guvernare.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, afirmase anterior că formațiunea nu va participa la votarea moțiunii de cenzură, dar nu a exclus totuși ca guvernul premierului Valeriu Streleț să fie demis pentru corupție.

Cei trei deputați ai grupului fostului premier Iurie Leancă nu vor susține nici ei moțiunea și se vor abține de la vot. Iurie Leancă a declarat că guvernul Streleț este unul compromis, dar nu dorește destabilizarea situației și deturnarea parcursului european al Republicii Moldova.

Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Streleț a fost semnată de 42 de deputați comuniști și socialiști. Pentru ca guvernul să fie demis sunt necesare cel puțin 51 de voturi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...