Republica Moldova: Încă 30 de zile de arest pentru Vlad Filat

Republica Moldova: Încă 30 de zile de arest pentru Vlad Filat

Fostul premier moldovean Vlad Filat va rămâne în arest încă 30 de zile, au decis joi judecătorii, dând astfel curs demersului procurorilor anticorupție, care au cerut prelungirea mandatului de arest până pe 13 ianuarie, informează agenția de presă Unimedia și Radio Chișinău.

Hotărârea a fost pronunțată de Judecătoria cartierului Buiucani din Chișinău, în lipsa inculpatului.

În motivația solicitării de a prelungi mandatul de arest, procurorul Adriana Bețișor a menționat riscul ca Vlad Filat să influențeze martorii în cazul în care ar fi pus în libertate. Ea a declarat că, deocamdată, nu se cunoaște data la care dosarul fostului premier va fi trimis în judecată, întrucât este unul foarte complex.

Avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, a reclamat din nou condițiile de detenție în care se află clientul său, a calificat decizia instanței ca fiind nemotivată și a anunțat că o va ataca în instanța ierarhic superioară.

La 15 octombrie, procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vlad Filat, care potrivit lui Gurin ar fi implicat în frauda bancară de la Banca de Economii (BEM). Ulterior însă, procurorii au precizat că fostul premier este învinuit de corupție și trafic de influență, nefiind vorba despre dosarul BEM.

În 18 octombrie, cu doar câteva ore înainte de expirarea primului termen de reținere (72 de ore), Judecătoria Buiucani a emis un mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. În data de 11 noiembrie, judecătorii au acceptat solicitarea procurorilor anticorupție care au cerut prelungirea mandatului de arest a deputatului PLDM cu încă 30 de zile.

Vlad Filat respinge acuzațiile, susținând că este vorba de un dosar politic. La 30 noiembrie, fostul lider liberal-democrat a intrat în greva foamei, iar în 7 decembrie avocatul său a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Tudor Martalogu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina