Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Republica Moldova într-o criză gravă de credibilitate înaintea Summitului Parteneriatului Estic de la Riga (expert)

Realizările Republicii Moldova în direcția apropierii de Uniunea Europeană au fost umbrite de situația politică din țară și, mai ales, de jaful din sistemul bancar, în condițiile în care nivelul de corupție s-a dovedit a fi mai mare decât credea Uniunea Europeană, consideră Nicu Popescu, expert la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene, cu sediul la Paris, citat de Jurnal.md.

Înaintea Summitului Parteneriatului Estic de la Riga (Letonia), care urmează să se desfășoare în 21 și 22 mai, Republica Moldova trece printr-o criză gravă de credibilitate în fața cancelariilor occidentale, spune el.

'Credibilitatea Republicii Moldova este mult mai redusă la Bruxelles decât acum un an. Potențialul de credibilitate a Moldovei s-a redus în primul rând din cauza evoluțiilor de la Chișinău. Pe de o parte, nu a fost formată o majoritate proeuropeană fermă. Pe de altă parte, scandalul legat de sistemul bancar, de dispariția unor sume fabuloase de bani, a ridicat semne de întrebare față de funcționalitatea instituțiilor de stat în ansamblu', afirmă același expert, referindu-se la scurgerea a aproape un miliard de dolari din bănci spre firme-fantomă din off-shore-uri.

'Această criză de credibilitate legată de instabilitatea din sistemul bancar a aruncat o umbră asupra întregii țări, asupra întregului sistem politic și a centrat atenția europenilor asupra corupției mult mai ridicate decât credea UE că este', subliniază Nicu Popescu.

Autoritățile de la Chișinău vor fi apreciate în funcție de modul cum vor lupta împotriva corupției, iar primul test va fi continuarea investigațiilor credibile legate de acest furt din sistemul bancar, mai spune el.

Or, instituțiile din Republica Moldova se află în acest moment într-o criză gravă de credibilitate în fața propriilor cetățeni, în primul rând. Efectele sunt popularitatea din ce în ce mai redusă a ideii de integrare europeană versus popularitatea crescândă a unor politicieni populiști sau proeurasiatici, a punctat expertul Institutului pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Adversarii lui Kovesi au reușit să convingă Bruxellesul: Ea este cea mai bună alegere pentru șefia Pa…

2 ALERTĂ Ce au hotărât „cele 5 fete bune” care-l judecă pe Dragnea. Procesul va dura foarte puțin! Moment-CHEIE …

3 ALERTĂ Liviu Avram, mesaj în miez de noapte pentru Dăncilă: „Cât de vakă poți să fii?”

4 EXCEPȚIONAL! Lovitură MORTALĂ pentru PSD! Acest articol despre Kovesi a apărut într-un ziar din țara care va g…

5 ALARMĂ! Procurorii trec de astăzi în subordinea PSD! Președintele, ELIMINAT TOTAL! Ordonanța anunțată de presă…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade