Republica Moldova, la 25 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate

Republica Moldova, la 25 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate

Republica Moldova marchează marți 25 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate de către deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldova care era parte a URSS, un document ce a stat mai apoi la baza Declarației de Independență din august 1991.

Adoptarea Declarației de Suveranitate la 23 iunie 1990, prima victorie importantă a forțelor democratice în lupta de renaștere și eliberare națională, stipula clar că suveranitatea RSS Moldova este 'unica și necesara condiție a existenței statalității Moldovei'. Documentul sublinia de asemenea caracterul 'unitar și indivizibil' al statului și faptul că ''hotarele R.S.S. Moldova pot fi modificate doar cu acordul amiabil între R.S.S. Moldova și alt stat suveran în conformitate cu dorința popoarelor, cu adevărul istoric și cu regulile acceptate de drept internațional''.

La acea vreme a fost evitat cuvântul 'independență' pentru a nu irita autoritățile sovietice, dar acest lucru era avut în vedere la Chișinău: Independența.

La 25 de ani de la adoptarea acestei declarații, Asociația 'Parlamentul 90', din care fac parte deputații primului legislativ ales democratic și cei care au votat Declarația de Independență, au organizat o ceremonie la care i-au invitat pe toți foștii șefi de stat ai Republicii Moldova, dar și alte personalități și oficiali de la Chișinău, după cum relatează Unimedia.

Prezent la eveniment, actualul președinte Nicolae Timofti a subliniat că Declarația de Suveranitate a fost o prefațare a Declarației de Independență a statului moldovean. ''Adoptarea Declarației de Suveranitate acum 25 de ani a fost o prefațare a Declarației de Independență. În condițiile anului 1990, de instabilitate politică pronunțată și viitor incert, voința poporului a fost îndeplinită de Sovietul Suprem.

Pentru prima dată erau acordate garanții și șanse juridice egale tuturor cetățenilor, partidelor politice, organizațiilor publice pentru a participa la administrarea treburilor publice. Astăzi, aici acasă, avem nevoie de unitate în gândire, în năzuințe pentru realizarea demersului de integrare europeană', a declarat Timofti, citat de noi.md .

Președintele Asociației 'Parlamentul-90', Mihai Cotorobai, a afirmat, potrivit Moldpres, că 'Declarația de Suveranitate a reprezentat despărțirea de regimul sovietic și supremația Constituției și legilor R.S.S. Moldovenești pe întreg teritoriul respectiv'.

La rândul său, primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a ținut să sublinieze că ''succesele pe calea integrării europene se datorează bazelor puse în anii '90''.

Declarația de Suveranitate a servit drept model pentru elaborarea Declarației de Independență, adoptată la 27 august 1991, dar și a Constituției Republicii Moldova, acte care au stat la baza edificării societății democratice — Republica Moldova.

Ziarul Timpul notează că 1990 era anul în care Uniunea Sovietică se dezintegra. Rând pe rând, republicile unionale își declarau suveranitatea, croindu-și calea către desprinderea de URSS. Statele baltice — Lituania, Letonia și Estonia — au adoptat declarații privind suveranitatea lor încă din anii 1988-1989. Georgia și-a declarat suveranitatea la 26 mai 1990, Rusia — la 12 iunie 1990. RSS Moldova era a șasea republică unională care își declara suveranitatea. Au urmat, în iulie, Ucraina și Belarus, apoi celelalte republici din URSS. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”