Republica Moldova: Protestele împotriva învestirii guvernului Filip continuă pentru a treia zi consecutiv

Republica Moldova: Protestele împotriva învestirii guvernului Filip continuă pentru a treia zi consecutiv

La Chișinău continuau vineri, pentru a treia zi consecutiv, protestele față de învestirea guvernului Filip de către noua majoritate parlamentară formată din democrați, liberali, un grup de deputați liberal-democrați și cei 14 parlamentari foști comuniști.

Manifestanții, susținători ai partidelor proruse Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru, conduse de Igor Dodon și Renato Usatîi, precum și ai platformei civice 'Demnitate și Adevăr', cer dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate, relatează Radio Chișinău.

Chiar dacă acțiunile de protest au scăzut în intensitate, numărul celor care s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului, dar și în scuarul din fața parlamentului a depășit cifra de 3.000 de persoane. Ca și joi, simpatizanții celor două partide proruse au făcut front comun cu cei ai platformei 'Demnitate și Adevăr', paralizând circulația în centrul Chișinăului. Aceștia își exprimă nemulțumirea față de modul în care a fost învestit guvernul condus de Pavel Filip și cer demisia noului cabinet de miniștri, a președintelui Nicolae Timofti și a conducerii tuturor instituțiilor de forță.

Conform aceleiași surse, cordoane de forțe ale poliției au fost formate în fața sediilor principalelor instituții de stat.

Radio Chișinău amintește că liderii manifestanților au contestat joi la Curtea Constituțională decizia de învestire a guvernului și au avut o întrevedere cu reprezentanții majorității parlamentare. Președintele parlamentului, Andrian Candu, a declarat însă că la votarea guvernului Filip au fost respectate toate procedurile prevăzute de lege și că nu există motive pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

Potrivit ultimelor informații difuzate de mass-media locale, după ce au protestat aproximativ o oră în Piața Marii Adunări Naționale, mulțimea a pornit în coloană către Curtea Constituțională ca să ceară un răspuns la sesizarea privind legalitatea învestirii guvernului Filip, după care s-a deplasat la sediul televiziunii naționale pentru a cere timpi de antenă în vederea reflectării acțiunilor de protest.

AGERPRES/(AS — autor: Flori Tiulea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...