Revolte la Copacabana soldate cu cel puţin un mort, în urma decesului unui dansator

Revolte la Copacabana soldate cu cel puţin un mort, în urma decesului unui dansator

Cel puţin o persoană a fost ucisă în cursul unei revolte care a izbucnit marţi seara la Rio, într-o favelă din cartierul Copacabana, frecventat de turişti, după decesul unui dansator profesionist în circumstanţe neclare.

Revolte la Copacabana soldate cu cel puţin un mort, în urma decesului unui dansator (Imagine: Mediafax Foto-AFP)

Potrivit Secretariatului municipal pentru sănătate, un bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani a fost ucis cu un glonţ în cap. Identitatea nu i-a fost dezvăluită.

Tulburările au început la ora locală 17.30 (23.30, ora României), când au fost instalate baricade din pneuri incendiate, s-au tras focuri de armă şi au avut loc spargeri, după ce cadavrul unui dansator şi DJ din favela Pavao-Pavaozinho, Douglas Rafael da Silva Pereira, în vârstă de 25 de ani, a fost găsit într-o grădiniţă.

Potrivit prietenilor lui Douglas, care lucra şi ca şofer de moto-taxi, acesta ar fi vrut să scape, luni seara, dintr-un schimb de focuri între poliţişti şi traficanţi de droguri. El ar fi sărit peste un zid, pentru a se refugia în grădiniţă, dar a fost considerat drept un traficant de droguri şi împuşcat de către forţele de ordine din cadrul Unităţii de poliţie pacificatoare (UPP) instalate din 2008 în favelă, pentru securizarea oraşului în vederea Cupei Mondiale la Fotbal (12 iunie-13 iulie).

"A murit la ora (locală) 1.00 (7.00, ora României) şi prezenta urme pe corp. Abia după 12 ore am reuşit să-i vedem corpul. Era în poziţie de apărare şi avea răni peste tot. Nu avea nicio urmă de glonţ" pe corp, a declarat pentru site-ul G1 mama tânărului, Maria de Fatima da Silva, o infirmieră.

Douglas, care dansa într-o emisiune a televiziunii Globo, se afla în favelă într-o vizită la fiica sa, în vârstă de 4 ani, a precizat ea.

Circulaţia rutieră a fost închisă pe două bulevarde importante şi într-un tunel, provocând ambuteiaje. La Ipanema, un cartier vecin, manifestanţi care încercau să se refugieze din calea poliţiei, au vandalizat o clinică privată, potrivit site-ului G1.

La Copacabana, sub un pod, în apropierea favelei, erau parcate aproximativ 20 de vehicule de poliţie, potrivit AFP. Pe jos erau cioburi de la sticle de băutură aruncate din favela de deasupra.

Curentul electric a fost oprit timp de mai multe ore în întreaga favelă, potrivit unui martor.

Elicoptere survolau zona, în care un traficant, cunoscut sub numele de "Pitbull", era căutat, iar către ora locală 20.00 (2.00, ora României), situaţia era tensionată, însă confruntările încetaseră.

Începând din 2008, Guvernul din Rio a instalat 39 de Unităţi de poliţie pentru pacificare (UPP) în 174 de favele din oraş, pentru a-i opri pe traficanţi.

În ultima perioadă s-a înregistrat o intensificare a violenţelor, poliţia fiind atacată de crima organizată. Potrivit unor specialişti, aceste revolte şi atacuri recente vizând UPP sunt o demonstraţie de forţă orchestrată de către traficanţi de droguri care au pierdut teren.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

3 O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

4 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...

5 Dovada că e groasă pentru Rusia în Ucraina! Șoigu, în vizită de urgență la cea mai mare fabrică de tancuri!