Rusia a renunțat oficial la afacerea Mistral

Rusia a renunțat oficial la afacerea Mistral

Rusia a anunțat marți oficial că renunță la contractul prin care ar fi trebuit să achiziționeze din Franța două nave militare Mistral, a căror livrare a fost suspendată de guvernul francez în urma sancțiunilor instituite împotriva Rusiei după declanșarea conflictului din Ucraina, relatează agenția DPA și Sputnik news.

'Acum mai discutăm despre un singur lucru: suma exactă pe care Franța o datorează Rusiei', a declarat Oleg Boșkariov, un membru al conducerii Complexului Militar Industrial al Rusiei. El a adăugat că guvernul rus intenționează să-și construiască singur nave care să înlocuiască navele Mistral. Aceste nave sunt destinate transportului de elicoptere, trupe și blindate pentru acțiuni de desant în zonele de coastă.

În luna iunie 2011, Franța și Rusia au semnat contractul ce prevede o comandă pentru două nave Mistral, în valoare de 1,2 miliarde de euro, și o opțiune pentru alte două. Dar înțelegerea a căpătat o turnură politică odată cu criza din Ucraina.

După ce a refuzat mult timp să suspende contractul — una dintre nave fiind deja realizată, iar a doua în faza finală de construcție — președintele Francois Hollande a luat totuși această decizie anul trecut în luna septembrie, după ce a fost supus unei presiuni puternice, mai ales din partea SUA și a Marii Britanii. De atunci, guvernul rus cere insistent celui francez să livreze navele sau să-i returneze avansul plătit. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu stă niciodată cu fața la...” / Detalii despre cum făceau amor „elevul” Dani Oțil și „mămica” Mihaela Rădules…

2 Noi amănunte / E râcă mare în lumea bună a Capitalei! Gaborii i-au spart petrecerea aniversară miliardarului Thi…

3 Beizadele PSD / Dezmăţ cu droguri, amor şi peste 100 de tineri la un loc

4 Irina Rimes, în călduri?

5 ULTIMA ORĂ Culise din ședința PNL / S-a pus batista pe țambal! Cîțu nici nu s-a dus. Orban a făcut liniște în 30…