Rusia a renunțat oficial la afacerea Mistral

Rusia a anunțat marți oficial că renunță la contractul prin care ar fi trebuit să achiziționeze din Franța două nave militare Mistral, a căror livrare a fost suspendată de guvernul francez în urma sancțiunilor instituite împotriva Rusiei după declanșarea conflictului din Ucraina, relatează agenția DPA și Sputnik news.

'Acum mai discutăm despre un singur lucru: suma exactă pe care Franța o datorează Rusiei', a declarat Oleg Boșkariov, un membru al conducerii Complexului Militar Industrial al Rusiei. El a adăugat că guvernul rus intenționează să-și construiască singur nave care să înlocuiască navele Mistral. Aceste nave sunt destinate transportului de elicoptere, trupe și blindate pentru acțiuni de desant în zonele de coastă.

În luna iunie 2011, Franța și Rusia au semnat contractul ce prevede o comandă pentru două nave Mistral, în valoare de 1,2 miliarde de euro, și o opțiune pentru alte două. Dar înțelegerea a căpătat o turnură politică odată cu criza din Ucraina.

După ce a refuzat mult timp să suspende contractul — una dintre nave fiind deja realizată, iar a doua în faza finală de construcție — președintele Francois Hollande a luat totuși această decizie anul trecut în luna septembrie, după ce a fost supus unei presiuni puternice, mai ales din partea SUA și a Marii Britanii. De atunci, guvernul rus cere insistent celui francez să livreze navele sau să-i returneze avansul plătit. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Eu rămân, Mafia va pleca! / Vela îl aduce pe Berbeceanu să-i țină spatele după ce a fost amenințat de…

2 Informație / 30 de filiale județene ale Pro România își negociază trecerea la PSD. Tudose: Ponta va rămâne de po…

3 Mafia din MAI, în corzi! Mesajul lui Traian Berbeceanu!

4 ALERTĂ / Firea a băgat Capitala României în faliment? STB a depus garanție la Fisc sediul și parcul de autobuze …

5 Când scapă statul român de porcii plantați de Dragnea în funcții cheie? Citiți și voi ce-a făcut ăsta!

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru