Rusia AVERTIZEAZĂ România pentru declaraţii "antiruse"

Rusia AVERTIZEAZĂ România pentru declaraţii "antiruse"

Rusia a avertizat, vineri, România, pe tema unor declaraţii "antiruse" ale preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu criza din Ucraina, Moscova subliniind că o deteriorare a relaţiilor nu este în folosul niciuneia dintre cele două părţi.

Rusia AVERTIZEAZĂ România pentru declaraţii "antiruse" ale preşedintelui Băsescu privind Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rusia a observat o serie de noi declaraţii antiruse ale preşedintelui Traian Băsescu ", afirmă Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.

"Liderul român a acuzat Rusia de comiterea unei «agresiuni împotriva Ucrainei» la ceremoniile de aniversare a 10 ani de la intrarea României în NATO", precizează Ministerul rus de Externe, adaugând că şeful diplomaţiei române, Ti Titus Corlăţean nu a respins această declaraţie.

"Se poate ghici în spatele acestor atacuri intenţia clară a Bucureştiului de a ignora adevăratele cauze ale crizei din Ucraina", a adăugat diplomaţia rusă.

"Această retorică antirusă la nivelul conducerii statului român (...) nu este în interesul nimănui", mai arată comunicatul Ministerului rus de Externe.

MAE român: Tentaţia MAE rus de a transfera criza în relaţiile bilaterale, nefundamentată

MAE român a luat notă cu suprindere de comentariile purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu unele declaraţii ale părţii române şi consideră că tentaţia de a transfera criza gravă a Federaţiei Ruse în relaţia sa cu comunitatea europeană în zona bilaterală este nefundamentată.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, precizează, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că "MAE a luat notă cu surprindere de comentariile purtătorului de cuvânt al MAE rus, Alexander Lukaşevici, în legătură cu unele declaraţii recente ale părţii române faţă de situaţia din Ucraina".

"România a susţinut şi susţine în continuare, împreună cu partenerii săi din UE şi NATO şi în termeni întru totul similari, necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Aceasta este poziţia principială a României, susţinută consecvent şi în alte contexte similare, în care frontierele recunoscute internaţional au fost modificate unilateral sau puse sub semnul întrebării, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional", precizează purtătorul de cuvânt al Ministerului român de Externe.

Brânduşa Predescu afirmă că "tentaţia MAE rus de a transfera criza gravă pe care Federaţia Rusă o traversează, în prezent, în relaţia sa cu comunitatea europeană şi euro-atlantică în zona relaţiilor bilaterale cu România este nefundamentată şi constituie o greşeală".

"Este regretabil faptul că acumulările pozitive înregistrate în cursul anului 2013 în dialogul bilateral româno-rus sunt relativizate de partenerii noştri de la Moscova, în contextul în care poziţia României nu urmăreşte altceva decât asigurarea durabilă a unui climat de stabilitate şi predictibilitate în Europa", mai afirmă Predescu.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA