Rusia extinde arestul la domiciliu pentru opozantul Alexei Navalnîi

Rusia extinde arestul la domiciliu pentru opozantul Alexei Navalnîi

Argumentul acceptat de judecători pentru prelungirea perioadei de arest la domiciliu a fost că acuzatul a folosit reţelele sociale în ciuda unor interdicţii exprese pentru acest lucru.

Alexei Navalnîi şi fratele său, Oleg, sunt acuzaţi în prezent de fraudarea mai mult firme cu un prejudiciu total de 31 de milioane de ruble (866.000 de dolari).

Lider al opoziţiei, Navalnîi a denunţat dosarele în care a fost acuzat şi le-a caracterizat ca fiind motivate politic.

El ispăşea deja o pedeapsă cu suspendare de cinci ani pentru deturnarea a 16 milioane de ruble (400.000 de euro) în detrimentul unei exploatări forestiere, în 2009. Atunci, Alexei Navalnîi deţinea funcţia de consultant pentru guvernatorul liberal din acea regiune.

În conformitate cu termenii arestului la domiciliu, acţiune impusă în februarie, Alexei Navalnîi nu are voie să primească vizite sau să comunice prin intermediul reţelelor sociale.

Săptămâna această însă, el a a fost amendat cu circa 8.400 de dolari după ce un tribunal a stabilit că Navalnîi a calomniat pe Twitter un consilier guvernamental. Cu toate acestea, el a negat acuzaţiile.

Anul trecut, Alexei Navalnîi s-a clasat pe locul doi în cursa electorală pentru fotoliul de primar al Moscovei, fiind susţinut de aproximativ o treime dintre alegători.

Opozantul Kremlinului fusese eliberat de autorităţi pentru a candida, deşi anterior, cu doar câteva ore înainte, Alexei Navalnîi fusese condamnat la cinci ani de închisoare pentru deturnare de fonduri. Mai mulţi analişti politici au precizat atunci că gestul autorităţilor ruse de a-l elibera a fost făcut pentru a crea imaginea unor alegeri democratice.

În vârstă de 37 de ani, Alexei Navalnîi a organizat numeroase demonstraţii în Rusia pentru promovarea democraţiei şi pentru a denunţa corupţia politică din ţară. În 2012, publicaţia „The Wall Street Journal” l-a descris pe Alexei Navalnîi ca fiind „omul de care Vladimir Putin se teme cel mai mult”.


Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...