Rusia: FSB, autorizat să deschidă focul asupra mulțimilor în caz de necesitate

Rusia: FSB, autorizat să deschidă focul asupra mulțimilor în caz de necesitate

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat o variantă modificată a legii privind atribuțiile și drepturile FSB, care extinde prerogativele angajaților Serviciului Federal de Securitate, permițându-le să deschidă focul asupra persoanelor civile în cazuri extreme, o lege denunțată de apărătorii drepturilor omului, relatează joi agenția de presă Unian.

Documentul a fost publicat miercuri pe portalul de informații juridice al guvernului rus, conform publicației ruse Vedomosti.ru.

Înaintea de utilizarea forței, angajații FSB sunt obligați să-și decline identitatea și intențiile pentru a le da cetățenilor posibilitatea să se conformeze dispozițiilor. Însă, potrivit documentului promulgat, angajații serviciilor speciale pot să nu recurgă la acest avertisment dacă o întârziere în acțiune ar constitui un pericol direct pentru viața cetățenilor sau a angajaților FSB.

Astfel, personalul FSB obține permisiunea de a deschide focul asupra mulțimilor, inclusiv asupra copiilor și femeilor, în cazul în care constată existența unei amenințări teroriste, intervine pentru o eliberare de ostatici sau ripostează împotriva unui atac armat asupra unor obiective importante și potențial sensibile, precum clădiri, imobile sau facilități aparținând puterii de stat.

În plus, prevederile acestei legi permit angajaților FSB să pătrundă în locuințe pentru a "asigura securitatea publică în timpul unor tulburări în masă și în situații de urgență", iar angajații serviciilor speciale vor fi absolviți de orice responsabilitate în astfel de cazuri.

Mai mult, în virtutea acestei legi, FSB poate lua amprentele persoanelor "suspecte" la trecerea frontierei.

"Subliniez că măsura se aplică numai în aceste trei cazuri — rezistență armată, atac armat sau de grup care amenință viața și sănătatea cetățenilor și a angajaților FSB sau un act de terorism — și nu va afecta alte evenimente publice și întruniri, în cazul în care nu există astfel de amenințări. Cele mai multe dintre modificări sunt similare prevederilor care există în Legea poliției", a declarat pentru bisăptămânalul de opoziție Novaia Gazeta generalul în rezervă Ernest Valeev, vicepreședintele Comitetului pentru securitate din Duma de Stat.

Valeev, parlamentar din partea Rusiei Unite — partidul de guvernământ în Rusia — susține că toate amendamentele votate de Dumă au fost adoptate nu pentru a limita libertatea cetățenilor, ci pentru a asigura protecția drepturilor fiecărei persoane.

La rândul sau, deputatul Dmitri Gudkov, care a votat împotriva respectivului proiect de lege, a declarat că legea modificată privind atribuțiile FSB este similară celei vizând utilizarea forței și a armelor împotriva deținuților. În luna octombrie, deputații au permis — într-o primă lectură — angajaților penitenciarelor, lagărelor și centrelor de arest preventiv, să folosească mijloace specifice împotriva deținuților pentru încălcarea regimului de detenție, insubordonare sau în caz de suspiciuni că aceștia ar dori să evadeze.

"Cel mai neplăcut este că în această lege au fost transferate formulări din respectiva 'lege a sadicilor', iar aceasta înseamnă că, pentru a suprima inclusiv rezistența și tulburările în masă, angajații FSB pot folosi mijloacele specifice. Bunăoară, cetățeanul Râlkin a ieșit la o pichetare, el a fost bătut și, după lege, forțele de ordine au dreptate, deoarece el nu a dorit să plece, prin urmare a opus rezistență", explică Gudkov, adăugând că prin această lege a crescut riscul ca manifestanții ruși "să o încaseze mai des în rinichi" la demonstrațiile de stradă.

Aceste amendamente fuseseră votate de Duma de Stat în 22 decembrie, fără dezbateri, în doar zece minute, cu 343 de voturi pentru și două împotrivă, amintește Novaia Gazeta.

AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”