Rusia: Importante festivități prilejuite de împlinirea a 1.000 de ani de la Adormirea Sfântului Cneaz Vladimir, Botezătorul Rusiei

Rusia: Importante festivități prilejuite de împlinirea a 1.000 de ani de la Adormirea Sfântului Cneaz Vladimir, Botezătorul Rusiei

Importante festivități au avut loc în aceste zile în toată Rusia cu prilejul împlinirii a 1.000 de ani de la Adormirea Sfântului Cneaz Vladimir, Botezătorul Rusiei.

Principalele ceremonii s-au desfășurat la Moscova, Sankt Petersburg, Sevastopol, Vladimir și în multe alte orașe ale Rusiei. La ele au participat reprezentanți ai tuturor Bisericilor Ortodoxe surori. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la acest eveniment deosebit pentru Ortodoxia rusă de către ÎPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, însoțit de diaconul Eugeniu Rogoti de la Sectorul relații bisericești și interreligioase al Patriarhiei Române, potrivit listei publicate de Patriarhia Rusă pe site-ul său.

Marți, 28 iulie, în ziua cinstirii Sfântului Vladimir, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, alături de episcopi și clerici ai Bisericii Ortodoxe Ruse și de membri ai delegațiilor Bisericilor Ortodoxe surori, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

În aceeași zi, la Kremlin, a avut loc o recepție oferită de președintele Vladimir Putin, care a subliniat cu această ocazie importanța Botezului creștin pentru istoria poporului rus.

''Botezul a fost o etapă crucială pentru întreaga istorie rusă, pentru statul și cultura noastră. Datoria noastră este de a cinsti această etapă crucială în dezvoltarea Rusiei. (....) În tradiția Bisericii, în memoria poporului, Botezul Rusiei Kievene este legat de numele și faptele Sfântului Cneaz Vladimir. Împlinirea a 1.000 de ani de la adormirea sa ne permite să vorbim din nou de puternica sa personalitate, de importanța deciziilor sale pentru generațiile viitoare, de continuitatea istoriei noastre multiseculare, de legătura noastră trainică cu învățăturile înaintașilor noștri'', a afirmat președintele rus, citat de pravoslavie.ru.

Potrivit sursei citate, creștinarea Rusiei Kievene în anul 988 de către marele cneaz Vladimir a fost considerată o reformă de stat, necesară pentru a uni și consolida un vast stat rus, care s-a format pe teritoriile slavilor de est și care se întindea de la Novgorod și țărmul baltic până în Crimeea și de la Galiția până la Volga.

Pe de altă parte, creștinarea armoniza relațiile statului feudal rus cu Bizanțul și restul Europei, deschizându-i calea progresului în toate domeniile. Cauza lui Vladimir a fost desăvârșită de fiul său, marele cneaz Iaroslav cel Înțelept /1015-1054/. Domnia lui Vladimir și cea a lui Iaroslav au constituit epoca de aur a Kievului, când slavii au fost creștinați și au primit primul cod de legi al slavilor de răsărit, Russkaia Pravda.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…