Rusia: Paradă militară pentru marcarea a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial

Rusia: Paradă militară pentru marcarea a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial

Parada militară cu ocazia marcării a 70 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a început sâmbătă dimineață în Piața Roșie, în prezența a circa 20 de lideri străini, majoritatea din țări emergente, informează AFP.

Printre invitații străini se remarcă președinții chinez Xi Jinping, indian Pranab Mukherjee, egiptean Abdel Fattah al-Sissi și cubanez Raul Castro, precum și secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

Cei prezenți la paradă pot vedea noul tanc Armata T-14 prezentat ca cel mai puternic din lume de către constructorul său, rachete balistice intercontinentale cu o greutate de peste 50 de tone fiecare și pe cei 16.000 de soldați participanți la defilare.

Sâmbătă seară, sunt prevăzute concerte și focuri de artificii în mai multe zone ale capitalei ruse.

Festivitățile de la Moscova au loc într-un context diplomatic tensionat între Rusia și Occident. Puținii responsabili europeni aflați sâmbătă în capitala rusă nu asistă la paradă, așa cum este cazul șefului diplomației franceze Laurent Fabius.

Duminică, a doua zi după ceremoniile din capitala rusă, cancelarul german Angela Merkel va veni la Moscova pentru convorbiri cu președintele rus Vladimir Putin.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...