Rusia trece la măsuri de austeritate din cauza crizei provocate de scăderea prețului petrolului

Rusia trece la măsuri de austeritate din cauza crizei provocate de scăderea prețului petrolului

Premierul rus Dmitri Medvedev a anunțat vineri că toate ministerele și structurile statale vor fi nevoite să taie din cheltuieli și să-și reducă personalul pentru a face față crizei prin care trece Rusia, transmite agenția EFE. El a cerut tuturor instituțiilor publice să prezinte propuneri pentru diminuarea bugetului fiecăreia și a numărului de angajați. Medvedev a mai precizat că implementarea unor proiecte va fi amânată sau anulată. De asemenea, pentru a aduce noi venituri la buget, urmează să fie scoase la privatizare unele societăți de stat.

Premierul rus a vorbit și despre importanța unor măsuri menite să reducă dependența Rusiei față de evoluția prețului petrolului, produs care împreună cu gazele naturale (al căror preț este corelat cu cel al petrolului) asigură cea mai mare parte a exporturilor Rusiei și jumătate din încasările la buget.

De altfel, scăderea puternică a prețului petrolului pe piețele internaționale, preț care a ajuns la 30 de dolari barilul, este principala cauză a crizei economice prin care trece Rusia, afectată de asemenea de sancțiunile adoptate împotriva ei de statele occidentale pentru destabilizarea Ucrainei.

Guvernul de la Moscova și-a construit bugetul bazându-se pe un preț al petrolului de circa 50 de dolari barilul. Prin urmare, scăderea cotațiilor petrolului mult sub acest prag este de natură să destabilizeze serios finanțele publice ale Rusiei.

Premierul rus nu a exclus posibilitatea ca prețul petrolului să scadă și mai mult, mai ales ca urmare a apariției unor noi exportatori, cum este Iranul.

Kremlinul a confirmat ulterior că reducerea cheltuielilor va afecta inclusiv Administrația Prezidențială, sistemul judiciar și agențiile federale.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Gâdea a plecat subit din emisiune, luni seară, spunând că îi este rău / O fi intrat și la Antena 3?

2 Adevărul despre pensiile speciale: Boc le-a eliminat, Ponta și Dragnea le-au reînființat!

3 Rareș Bogdan / Mă mâhnește faptul că USR se alătură PSD într-un demers absolut politicianist, propagandistic și…

4 Cum s-a răzbunat o moldoveancă pe polițista care i-a întrerupt partida de sex

5 Oreste pune ștampila pe PSD: Singura abilitate a acestui grup infracțional organizat este Arta Înșelăciunii!