Rusia: Ziarul de opoziție Novaia Gazeta amenințat cu închiderea din motive financiare

Ziarul de opoziție Novaia Gazeta, unul dintre principalele cotidiene independente din Rusia, și-ar putea opri publicarea din luna mai din motive financiare, a avertizat joi redactorul-șef Dmitri Muratov.

Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES

"Este posibil ca după festivitățile din 9 mai (de comemorare a 70 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial), să ne oprim versiunea tipărită", a explicat Muratov într-un interviu la canalul TV de opoziție Dojd.

Purtătoarea de cuvânt a ziarului, Nadejda Proussenkova, a asigurat pentru AFP că "Novaia Gazeta ar putea fi oprit, dar site-ul web nu se închide și activitatea jurnaliștilor va continua", precizând că un bilanț va fi făcut la începutul lunii aprilie înainte de o decizie definitivă.


Ea a adăugat că ziarul se confruntă cu probleme financiare grave, în timp ce principalul acționar a oprit finanțarea și reclamele sunt "aproape absente".

Anterior, Dmitri Muratov a explicat că Novaia Gazeta nu poate concura cu media "subvenționate de stat" în timp ce proprietarii ziarului sunt mereu "amenințați cu falimentul".

"În țara noastră, problemele economice merg mână în mână cu problemele politice", a adăugat el. Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov deținea împreună cu omul de afaceri Aleksandr Lebedev, un reputat critic al puterii, 49% din acțiunile ziarului.

Novaia Gazeta s-a impus ca unul dintre principalele ziare independente în Rusia, apreciat pentru anchetele sale ce au costat viața mai multor jurnaliști, dintre care emblematica Anna Politkovskaia.

Ziarul a plătit tribut greu cu șase jurnaliști sau colaboratori uciși de la crearea sa în 1993.

Recent, Novaia Gazeta s-a demarcat de alte media în Rusia prin investigațiile asupra prezenței presupuse a soldaților ruși în estul Ucrainei, unde are loc un conflict mortal între separatiștii proruși și forțele Kievului.


Respectat în străinătate, unde a primit premiul Free Media Pioneer Award atribuit în fiecare an de Institutul Internațional de Presă (IPI), ziarul Novaia Gazeta, cu un tiraj de 236.850 de exemplare, ocupă o poziție relativ marginală în Rusia, unde publicul său rămâne limitat la opoziția liberală.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cercetător chinez despre kiturile de testare: „Doar 30 până la 50 la sută dintre pacienţii infectaţi au rezult…

2 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

3 Președintele n-a făcut o desemnare, ci o declarație de război! Pesediștii, cu spatele la zid, românii, în sond…

4 TVR / Procurorii DNA l-au căutat pe Codruţ Marta în cimitirul Pipera. Directorul de cabinet al fostului șef al …

5 Primul caz de infecție cu coronavirus, confirmat oficial în România / Un bărbat care a intrat în contact cu ital…

recomandări

Te ia DNA: Minel Prina

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există