Sarkozy la Moscova: Izolarea Rusiei nu are sens, este nevoie de apropiere

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy - care se află miercuri și joi la Moscova într-o vizită privată - a făcut joi apel la Occident să renunțe la izolarea Rusiei, partener 'inevitabil' în rezolvarea conflictului în Siria, unde acțiunile acesteia 'sunt mai degrabă pozitive decât negative', relatează agențiile de presă AFP și TASS.

'Trebuie să alegem apropierea și dialogul. Franța și Rusia au nevoie să lucreze împreună. Izolarea Rusiei nu are niciun sens, sunt ferm convins de aceasta. Cu Rusia trebuie să vorbești mai ales atunci când nu ești de acord cu ea', a pledat Sarkozy, într-o conferință susținută joi la Institutul pentru Relații Internaționale din Moscova (MGIMO).

'Într-o lume ca a noastră, trebuie cu orice preț să evităm un nou război rece', a subliniat fostul șef al statului francez, care urmează să aibă o întrevedere joi după-amiază cu președintele rus Vladimir Putin la reședința acestuia din afara Moscovei, Novo-Ogariovo.

Comentând cu privire la angajamentul militar și diplomatic rus în Siria, el a estimat că 'Rusia este inevitabilă' în procesul de soluționare a conflictului. 'Acțiunea (președintelui rus Vladimir) Putin dincolo de dezacordurile noastre este mai degrabă pozitivă decât negativă', a subliniat el, în timp ce aviația rusă bombardează aproape zilnic de la 30 septembrie 'ținte teroriste' în Siria.

Dar, 'loviturile aeriene nu pot fi suficiente și nu sunt suficiente pentru a rezolva conflictul', a spus el, pledând, în același context pentru unificarea celor două coaliții internaționale care acționează în Siria, pe de o parte, coaliția condusă de SUA, de cealaltă parte Rusia. 'Trebuie reunite cele două coaliții într-una singură. Este singurul mod care poate duce la o soluție politică', a estimat el.

În această vizită de două zile la Moscova, Sarkozy este însoțit de o delegație compusă din mai mulți foști miniștri și ex-secretari de stat, între care europarlamentara Rachida Dati, președintele grupului parlamentar al Partidului Republican, Christian Jacob, senatorul, Gérard Longuet, și delegatul pentru afaceri internaționale al partidului, Pierre Lellouche.

'Există o formă de fascinație a dreptei franceze pentru regimul autoritar al lui Putin, în acest mod se poate explica această deplasare', a declarat Bruno Le Roux, liderul grupului parlamentar al Partidului Socialist, la France Info. Cu toate acestea, el a subliniat că 'este utilă menținerea de relații cu toate țările, cu toate parlamentele' lumii.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Confirmare oficială / Dragnea și Tăriceanu au dat liber Ungariei să-și facă de cap în Transilvania!

2 Document / Așa arată jaful PSD! Guvernul Orban refuză plăți de aproape 150 milioane lei pentru proiecte PNDL făc…

3 Informație / Președintele pregătește din umbră o mutare care poate îngropa definitiv PSD

4 Judecați voi! O judecătoare care a scăpat ca prin minune de pușcărie se pensionează cu 16.000 de lei pe lună, …

5 Circoteca proastelor în PSD! Mazetele lui Dragnea se păruiesc în public!

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț