Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la Chișinău, cu un grup de experți europeni

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la Chișinău, cu un grup de experți europeni

Șefa Direcției Naționale Anticorupție din România (DNA), Laura Codruța Kovesi, a sosit miercuri la Chișinău, cu un grup de 15 experți europeni, într-o misiune de evaluare a principalelor instituții de drept din Republica Moldova, relatează Jurnal.md. Într-o primă întâlnire cu societate civilă din Republica Moldova, Laura Codruța Kovesi a abordat problema independenței justiției pe fondul actualei situații politice din republică.

Întâlnirea a avut loc la sediul Centrului Național Anticorupție (CNA), dar la care nu au participat reprezentanți ai acestei instituții. În următoarele zile, Laura Codruța Kovesi se va întâlni și cu directorul CNA, Viorel Chetraru.

Șefa DNA a venit la Chișinău împreună cu un grup de experți europeni, în cadrul unei misiuni de evaluare a instituțiilor de drept din Republica Moldova. Astfel, 15 specialiști vor examina activitatea CNA, a Comisiei Naționale de Integritate, a Curții Constituționale, precum și a Procuraturii Generale.

Experții europeni vor vedea cum funcționează Institutul Național de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție, instituția avocatului poporului și Ministerul Justiției.

În urma acestei vizite, autorităților moldovene le vor fi prezentate recomandări cu privire la reforma în justiție, lupta împotriva spălării banilor și împotriva corupției.

Vizita experților europeni intervine în contextul crizei politice cu care se confruntă Chișinăul în urma scandalului legat de dispariția unui miliard de dolari la sfârșitul anului 2014, o suma echivalenta cu 12% din Produsul Intern Brut al republicii. Populația consideră vinovată clasa politică pentru ceea ce presa a numit 'jaful secolului'. În respectivul dosar a fost reținut deja fostul lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, ex-premier. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro