Șeful executivului celui mai mare land german, Bavaria, și-a anunțat demisia

Șeful executivului celui mai mare land german, Bavaria, și-a anunțat demisia

Șeful executivului din Bavaria, Horst Seehofer, un aliat-cheie al cancelarului Angela Merkel, a anunțat miercuri că demisionează din funcția de ministru-președinte al celui mai mare land german la viitoarele alegeri, relatează agenția DPA.

''Nu voi mai participa la viitoarele alegeri'', a declarat Seehofer, de la Uniunea Social-Democrată (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU, partidul Angelei Merkel), pentru cotidianul Die Welt, punând capăt unor speculații ce durau de luni de zile și care au provocat în partid o luptă pentru putere.

Seehofer (66 de ani), fost ministru în două guverne federale, a deținut din 2008 funcția de lider al CSU și pe cea de șef al executivului Bavariei, cel mai prosper land german, unde se află nume de rezonanță precum BMW și Allianz.

Cele mai vehiculate nume pentru a prelua funcția de șef al executivului sunt ministrul bavarez al economiei, Ilse Aigner, și ministrul finanțelor, Markus Soeder.

Partide tradiționale precum CSU și CDU se străduiesc să facă față unor noi forțe politice, precum Alianța pentru Germania (AfD, populist, de dreapta) și Pegida, mișcare antiislam.

La ultimul congres al CSU a existat o propunere de a-i obliga pe imigranți să vorbească în germană și acasă, ceea ce a determinat-o pe Angela Merkel să se distanțeze, spunând că ''nu este o greșeală când copiii cresc vorbind în două limbi''.

În articolul din Die Welt, Seehofer a afirmat că Angela Merkel este un lider ''de primă clasă'' și și-a exprimat speranța că ea va fi cancelar și după viitoarele alegeri din 2017.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite-o pe „micuță”! / Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

2 VIDEO Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti”

3 „Ne vor lua terenuri” / Au luat bani cu împrumut din China! / Disperare în Muntenegru, țara care este pe cale să-ș…

4 Așa o fi?

5 De la „ei” pleacă totul! / Firma care asigura mententanța instalației de oxigen din tirul ATI de la Victor Babe…