Șeful executivului celui mai mare land german, Bavaria, și-a anunțat demisia

Șeful executivului celui mai mare land german, Bavaria, și-a anunțat demisia

Șeful executivului din Bavaria, Horst Seehofer, un aliat-cheie al cancelarului Angela Merkel, a anunțat miercuri că demisionează din funcția de ministru-președinte al celui mai mare land german la viitoarele alegeri, relatează agenția DPA.

''Nu voi mai participa la viitoarele alegeri'', a declarat Seehofer, de la Uniunea Social-Democrată (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU, partidul Angelei Merkel), pentru cotidianul Die Welt, punând capăt unor speculații ce durau de luni de zile și care au provocat în partid o luptă pentru putere.

Seehofer (66 de ani), fost ministru în două guverne federale, a deținut din 2008 funcția de lider al CSU și pe cea de șef al executivului Bavariei, cel mai prosper land german, unde se află nume de rezonanță precum BMW și Allianz.

Cele mai vehiculate nume pentru a prelua funcția de șef al executivului sunt ministrul bavarez al economiei, Ilse Aigner, și ministrul finanțelor, Markus Soeder.

Partide tradiționale precum CSU și CDU se străduiesc să facă față unor noi forțe politice, precum Alianța pentru Germania (AfD, populist, de dreapta) și Pegida, mișcare antiislam.

La ultimul congres al CSU a existat o propunere de a-i obliga pe imigranți să vorbească în germană și acasă, ceea ce a determinat-o pe Angela Merkel să se distanțeze, spunând că ''nu este o greșeală când copiii cresc vorbind în două limbi''.

În articolul din Die Welt, Seehofer a afirmat că Angela Merkel este un lider ''de primă clasă'' și și-a exprimat speranța că ea va fi cancelar și după viitoarele alegeri din 2017.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

4 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

5 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”