Semjen: Relațiile ungaro-române s-au deteriorat în 2015

Relațiile ungaro-române s-au deteriorat în 2015, a remarcat viceprim-ministrul ungar Zsolt Semjen, în timp ce a lăudat politica Budapestei față de maghiarii de peste hotare, adăugând că a fost "probabil, anul cel mai de succes", notează, vineri, agenția MTI, recepționată de AGERPRES.

Toate programele aferente lansate de guvernul ungar în ultimii cinci ani au fost realizate "fără obstacole", a afirmat Semjen joi la radioul public. Ca un exemplu, el a menționat programul Korosi Csoma destinat să ajute comunitățile maghiare din diaspora să-și mențină identitatea maghiară și limba.

În timp ce Slovacia și România sunt membri ai Uniunii Europene și comunitățile lor etnice maghiare au acces de asemenea la resursele UE, guvernul ungar a continuat să concentreze asistența sa financiară spre maghiarii din Serbia și Ucraina în 2015, a mai spus Semjen. Guvernul a lansat un program de dezvoltare economică fără precedent de 50 miliarde de forinți (160 milioane euro) în Voivodina, nordul Serbiei, inclusiv împrumuturi preferențiale, a precizat el.

Ungaria dorește să facă injecții de capital similare în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, dar statul ucrainean a respins planul, a mai precizat viceprim-ministrul ungar.

Semjen a declarat că relațiile economice Slovacia-Ungaria au înflorit în 2015, în timp ce relațiile politice au fost mai bune decât înainte. El a numit drept o "evoluție istorică" faptul că soldați slovaci au venit să ajute Ungaria să-și apere frontiera de sud în timpul crizei migranților. Acest episod, a spus el, poate deschide calea pentru progrese în continuare în chestiunile legate de minorități.

Cu toate acestea, relațiile interstatale ungaro-române s-au deteriorat, precum și legăturile guvernului român cu comunitatea etnică maghiară din România, în timp ce guvernul de stânga al lui Victor Ponta "a distrus deliberat" ceea ce a fost construit în timpul guvernelor precedente, a remarcat Semjen, citat de MTI.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ion Iliescu, declarație criminală despre Revoluție: Este momentul să încetăm să mai căutăm vinovați

2 Frica de pușcărie! Primăria Capitalei a anulat licitaţia pentru 100 de autobuze electrice: cele turceşti ar fi…

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte din Parlamentul European

4 Mafia locală / Frații Micula, vizați de un dosar de evaziune și spălare de bani de 44 milioane de euro / Cazul e i…

5 DOCUMENT Ce categorii de bugetari ar putea rămâne fără pensii speciale. Inventarul complet al beneficiarilor ș…

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!