Serbia preia de la Elveția președinția OSCE

Serbia preia de la Elveția președinția OSCE

Serbia preia joi de la Elveția președinția prin rotație a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), organism destinat dialogului Est-Vest care a căpătat brusc un rol major în 2014, odată cu izbucnirea crizei ucrainene, informează miercuri AFP.

"Cred că Serbia trebuie să dea dovadă de seriozitate, acesta este o mare provocare pentru noi, căci așteptările sunt mari", a declarat șeful diplomației sârbe, Ivica Dacic, la televiziunea de stat (RTS).

"Suntem conștienți că Ucraina va fi una dintre temele dominante în 2015 și că va trebui să menținem un angajament susținut pe acest subiect. Prioritatea angajamentului nostru va fi să promovăm găsirea unei soluții de pace globală", a spus Dacic, care va prezenta prioritățile președinției sârbe a OSCE la 15 ianuarie, la Viena. Tot în preajma acestei date, președintele ucrainean Petro Poroșenko ar urma să-l întâlnească în Kazahstan pe omologul său rus, Vladimir Putin, sub patronajul Franței și al Germaniei.

OSCE cu sediul la Viena, are 57 de țări membre. Organizația a fost înființată în 1975, scopul său fiind crearea unui cadru pentru încercările de dialog din timpul Războiului Rece, iar deciziile sunt luate pe bază de consens.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Comparați-i cu polițiștii noștri! Frate, filmele americane sunt pistol cu apă pe lângă ce fac băieții ăș…

2 Du-te, bă, în mă-ta! / Șerban Nicolae anunță că demisionează din PSD și se compară cu Hagi!

3 Stimaţi politicieni, vă spun eu de ce nu putem fabrica în ţară, „în plină pandemie”, medicamentele care ne tre…

4 Bocete în PSD din cauza listelor la alegeri. Şerban Nicolae, Liviu Pop şi Pleşoianu pleacă din partid trântind…

5 VIDEO PNL a aruncat în aer negocierile cu USR la Timiș. Liberalii s-au răzgândit cu 5 minute înainte de a ieși…