Sergio Mattarella a fost ales președinte al Italiei

Sergio Mattarella a fost ales președinte al Italiei

Sergio Mattarella a fost ales sâmbătă președinte al Republicii Italiene, el obținând cele 505 de voturi necesare în forul legislativ de la Roma, informează AFP, Reuters și DPA.

Judecător la Curtea Constituțională a Italiei, politicianul de centru-stânga a fost susținut de premierul Matteo Renzi, fiind ales abia în al patrulea tur de scrutin desfășurat în această săptămână, în primele trei tururi nefiind întrunit cvorumul necesar.

Pentru alegerea președintelui Italiei, al cărui mandat este de șapte ani, sunt eligibili să voteze un număr de 1.009 parlamentari și oficiali locali.

Mattarella (73 de ani) devine astfel al 12-lea președinte al Republicii Italiene de după Al Doilea Război Mondial.

Noul președinte va depune jurământul săptămâna viitoare și îi va succeda lui Giorgio Napolitano (89 de ani), care a demisionat în cursul acestei luni.

Potrivit Constituției italiene, președintele are un rol mai degrabă simbolic, dar el se poate dovedi important în perioade de instabilitate politică, putând dizolva parlamentul, convoca alegeri și desemna prim-ministrul.

Originar din Sicilia, Sergio Mattarella are reputația unui fost ministru rezervat, dar ferm, a cărui carieră politică a început după ce fratele său Piersanti a fost împușcat mortal de Cosa Nostra, mafia siciliană. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...