SI a pierdut în flăcări zeci de milioane de dolari bani gheață (Pentagon)

SI a pierdut în flăcări zeci de milioane de dolari bani gheață (Pentagon)

"Zeci de milioane" de dolari bani în numerar ai grupării Statul Islamic (SI) au fost distruși în ultimele luni în incendiile provocate de nouă bombardamente ale coaliției care luptă împotriva acesteia, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de AFP. "A bombarda această colecție de bani gheață arată că lovim din plin acest inamic", a declarat colonelul Steve Warren într-o videoconferință transmisă de la Bagdad.

SI a strâns milioane de dolari în monedă locală și bilete verzi în teritoriile pe care le controlează din 2014 în Irak și Siria, în urma vânzării ilegale de petrol.

"SI funcționează numai cu lichidități", a subliniat reprezentantul Pentagonului.

Într-o înregistrare video publicată luni în alb-negru de comandamentul coaliției internaționale care luptă împotriva SI și este condusă de Statele Unite (CJTF, Combined Joint Task Force), pot fi văzute mii de bancnote care zboară deasupra unor nori denși de fum în cursul unui bombardament asupra unei bănci locale din apropiere de Mosul, în nordul Irakului.

O lovitură aeriană a coaliției a lovit luni altă rezervă de bani gheață lângă Mosul, a explicat colonelul Warren.

Până în prezent, cel puțin zece civili și-au pierdut viața în bombardamentele asupra rezervelor financiare ale SI, a adăugat el.

"Reducându-le capacitatea de a câștiga bani prin lovituri asupra petrolului și, în același timp, lipsindu-i de bani prin bombardarea rezervelor financiare, punem presiune pe ei", a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Pentagonului, reamintind că SI a fost nevoită să reducă la jumătate salariile plătite membrilor săi.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Elena Ionescu a lăsat totul la vedere, în direct

2 Voiculescu, audiat discret de procurorii DIICOT pentru dispariția unor documente clasificate

3 O cunoscută jurnalistă îl calcă-n picioare pe Voiculescu și-l apără pe Cîțu

4 Așa o fi?

5 Raluca Medeşan a murit la doar 34 de ani / Era co-fondatoarea proiectului Profesorul Digital