Simbol în prăbuşire al comunismului. Cum arată acum colosul la care au muncit 6.000 de oameni - VIDEO

Un reportaj The Economist prezintă starea actuală a construcţiei Buzludzha, fostul sediu al partidului comunist din Bulgaria, un monument de proporţii imense care acum se prăbuşeşte sub trecerea timpului, spaţiul fiind ignorat de stat dar folosit de artişti pentru diverse proiecte.

Un simbol în prăbuşire al comunismului: Cum arată acum Buzludzha, un monument grandios ridicat în 1981 în Bulgaria comunistă - VIDEO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Aceasta este Buzludzha, un fost sediu al partidului comunist din Bulgaria, aflat la 200 de kilometri la est de Sofia. A fost construit în 1981, într-un timp în care puterea regimului comunist părea de nezdruncinat. Acum se prăbuşeşte", începe reportajul realizat de jurnaliştii de la The Economist.

Pentru construirea clădirii s-a depus un efort enorm, proiectul având nevoie de o sumă echivalentă cu 35 de milioane de dolari şi o perioadă de muncă de 5 ani. 6.000 de persoane au contribuit, inclusiv artişti, sculptori şi soldaţi din armata bulgară, cu scopul de a crea "o clădire care să impresioneze, să inspire, să intimideze şi să facă vizibilă măreţia Partidului Comunist".

"Monstruozitatea aceasta elegantă", cum a fost numită de The Economist, a fost abandonată pe măsură ce democraţia se instala în Buglaria. Bulzudzha a intrat apoi în posesia statului postcomunist, dar Bulgaria era una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană şi nu avea destui bani pentru menţinerea sau repararea sa.

În prezent clădirea imensă e părăsită. Potrivit experţilor, o renovare completă a monumentului ar costa 19 milioane de dolari, bani pe care cei mai mulţi i-ar aloca pentru lucruri mai importante pentru Bulgaria.

Unii sugerează că ar trebui demolat, alţii cred că ar putea fi transformat într-un muzeu al comunismului. Între timp, Bulzudzha
continuă să fie vizitată de zeci de persoane în fiecare săptămână. Zona nu e deservită de transport public, deci doritorii trebuie să meargă 30 de kilometri pe bicicletă pe un drum periculos de munte.

Construcţia atrage acum artişti din diferite domenii, fiind folosită până acum pentru expoziţii de artă, ateliere, precum şi ca decor într-un videoclip al unei trupe franceze de pop.

"E goarte greu să vezi ceva atât de frumos şi minunat şi poate chiar luxos pentru vremea aceea care arată atât de rău acum", spune Huben Hubenov, editorul unei reviste de modă din Bulgaria, care a organizat o şedinţă foto acolo în iulie.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

3 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

4 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

5 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb