Siria: SI difuzează o nouă înregistrare video cu execuții și amenință Marea Britanie

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a amenințat Marea Britanie într-o nouă înregistrare video în care prezintă execuția a cinici "spioni", transmite AFP. Înregistrarea, difuzată duminică pe site-uri jihadiste și anunțată de centrul american de monitorizare a acestora (SITE), începe cu o "mărturisire" în fața camerei video, făcută de cinci bărbați care susțin că sunt originari din Rakka, "capitala" SI în Siria.

Un jihadist care vorbește în engleză îi prezintă pe cei cinci ca fiind "spioni".

La Londra, Foreign Office-ul a reacționat într-o scurtă declarație afirmând că este "la curent cu înregistrarea video, al cărei conținut este examinat".

În această înregistrare, mărturisirile celor cinci indivizi nu permit identificarea țării sau țărilor pentru care au efectuat acte de spionaj, însă unul dintre ei se referă la coaliția internațională condusă de Statele Unite, care luptă împotriva SI în Siria și Irak.

Pe rând, ei spun în arabă că au difuzat înregistrări video sau fotografii care dezvăluie condițiile de viață din Rakka unor persoane din Turcia sau că au supravegheat deplasările luptătorilor SI.

Secvența următoare îi arată pe cei cinci, îmbrăcați cu ținuta portocalie a prizonierilor SI, puși în genunchi în fața a cinci bărbați care poartă cagule, în uniforme militare și înarmați cu pistoale.

"Acesta este un mesaj pentru David Cameron", premierul britanic, spune unul dintre jihadiști, având un accent britanic. El îi acuză pe cei cinci bărbați în genunchi că sunt "spioni" în solda Marii Britanii care, în opinia sa, au fost "abandonați" de guvernul de la Londra.

El mai spune că SI va continua "jihadul" împotriva Marii Britanii, după care cei cinci bărbați sunt executați cu un glonț în cap.

Marea Britanie, care bombardează pozițiile deținute de SI în Irak, efectuează de la începutul lunii decembrie lovituri aeriene în Siria.

SI difuzează frecvent materiale de propagandă atunci când suferă înfrângeri pe teren, subliniază experții.

Săptămâna trecută, forțele irakiene au alungat SI din orașul Ramadi, în timp ce în Siria o coaliție a rebelilor arabi și kurzi a preluat controlul asupra unui baraj strategic din nord.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Coincidenţe ciudate despre marele laborator bacteriologic din Wuhan, care lucrează cu virusuri

2 Virusul chinezesc, scăpat din laborator? Citiți ce scria prestigioasa revistă Nature în 2017

3 Procurorii dorm? / Cine-l protejează pe acest interlop politic? Deputatul PNL Vîlceanu, răzbunări de tip mafiot

4 Adrian Streinu-Cercel / Ce vedem noi astăzi este rezultatul unui malpraxis cu natura. Carantina, ineficientă la…

5 Aici puteți urmări LIVE evoluția virusului chinezesc / Sunt deja 56 de morți și peste 2000 de internați

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion