Siria: SI difuzează o nouă înregistrare video cu execuții și amenință Marea Britanie

Siria: SI difuzează o nouă înregistrare video cu execuții și amenință Marea Britanie

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a amenințat Marea Britanie într-o nouă înregistrare video în care prezintă execuția a cinici "spioni", transmite AFP. Înregistrarea, difuzată duminică pe site-uri jihadiste și anunțată de centrul american de monitorizare a acestora (SITE), începe cu o "mărturisire" în fața camerei video, făcută de cinci bărbați care susțin că sunt originari din Rakka, "capitala" SI în Siria.

Un jihadist care vorbește în engleză îi prezintă pe cei cinci ca fiind "spioni".

La Londra, Foreign Office-ul a reacționat într-o scurtă declarație afirmând că este "la curent cu înregistrarea video, al cărei conținut este examinat".

În această înregistrare, mărturisirile celor cinci indivizi nu permit identificarea țării sau țărilor pentru care au efectuat acte de spionaj, însă unul dintre ei se referă la coaliția internațională condusă de Statele Unite, care luptă împotriva SI în Siria și Irak.

Pe rând, ei spun în arabă că au difuzat înregistrări video sau fotografii care dezvăluie condițiile de viață din Rakka unor persoane din Turcia sau că au supravegheat deplasările luptătorilor SI.

Secvența următoare îi arată pe cei cinci, îmbrăcați cu ținuta portocalie a prizonierilor SI, puși în genunchi în fața a cinci bărbați care poartă cagule, în uniforme militare și înarmați cu pistoale.

"Acesta este un mesaj pentru David Cameron", premierul britanic, spune unul dintre jihadiști, având un accent britanic. El îi acuză pe cei cinci bărbați în genunchi că sunt "spioni" în solda Marii Britanii care, în opinia sa, au fost "abandonați" de guvernul de la Londra.

El mai spune că SI va continua "jihadul" împotriva Marii Britanii, după care cei cinci bărbați sunt executați cu un glonț în cap.

Marea Britanie, care bombardează pozițiile deținute de SI în Irak, efectuează de la începutul lunii decembrie lovituri aeriene în Siria.

SI difuzează frecvent materiale de propagandă atunci când suferă înfrângeri pe teren, subliniază experții.

Săptămâna trecută, forțele irakiene au alungat SI din orașul Ramadi, în timp ce în Siria o coaliție a rebelilor arabi și kurzi a preluat controlul asupra unui baraj strategic din nord.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

2 Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de…

3 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

4 Mesaje din acestea ar trebui puse în toată țara...

5 Video viral