Situația statului de drept în Polonia, în dezbaterea Comisiei Europene la 13 ianuarie

Situația statului de drept în Polonia, în dezbaterea Comisiei Europene la 13 ianuarie

Comisia Europeană va lua în dezbatere la 13 ianuarie situația statului de drept în Polonia, prima etapă a unei proceduri de evaluare, după ce o controversată lege privind mass-media publice a fost votată în parlamentul de la Varșovia, a indicat duminică un purtător de cuvânt al executivului european citat de AFP.

'Președintele (Comisiei Europene) Jean-Claude Juncker a fixat pentru 13 ianuarie o primă dezbatere asupra situației statului de drept în Polonia pe ordinea de zi a Comisiei', a declarat sursa menționată într-un scurt comunicat.

Dezbaterea deschide o etapă de evaluare în cadrul unei proceduri adoptate în martie 2014 și care se referă la respectarea statului de drept în țările membre ale Uniunii Europene, notează agenția de presă franceză.

Deputați și senatori polonezi au aprobat la 31 decembrie un controversat proiect de lege prin care mandatele conducerilor și consiliilor de supraveghere ale posturilor publice de radio și televiziune încetează cu efect imediat. Noul text de lege asigură conservatorilor polonezi controlul asupra mass-media publice, ministrul finanțelor având de acum înainte competența de a-i numi și de a-i revoca pe noii șefi ai acestor canale, care până acum erau aleși pe bază de concurs organizat de Consiliul Național al Audiovizualului (KRRiT).

Mai multe organizații internaționale ale canalelor media, precum Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (UER/EBU), Asociația Jurnaliștilor Europeni și Reporteri fără Frontiere, și-au exprimat 'indignarea' față de aceste amendamente 'introduse în grabă, fără nicio consultare'.

AGERPRES www.agerpres.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa