Situație tensionată la Atena după dezvăluirea unui plan secret al lui Varoufakis în cazul unui Grexit

Situație tensionată la Atena după dezvăluirea unui plan secret al lui Varoufakis în cazul unui Grexit

Partidele politice din Grecia au cerut explicații luni după informațiile apărute în presă la sfârșitul săptămânii potrivit cărora fostul ministru de finanțe Yanis Varoufakis a avut planuri secrete pentru un sistem bancar paralel în cazul ieșirii Atenei din zona euro, relatează DPA. Planul prevedea reintroducerea drahmei, a scris duminică cotidianul Kathimerini, și a fost discutat în timpul unei videoconferințe cu investitorii pe 16 iulie.

Varoufakis a afirmat că a fost autorizat de premierul Alexis Tsipras în decembrie să examineze un astfel de sistem de plată în paralel, scrie Kathimerini, însă nu a primit unda verde finală. O lună mai târziu, partidul stângii radicale Syriza a lui Tsipras a câștigat alegerile legislative.

Potrivit publicației menționate, planul ar fi implicat copierea în secret a parolelor conturilor fiscale ale cetățenilor greci prin 'spargerea' site-ului finanțelor publice. Aceasta ar fi avut drept scop crearea unui sistem care să permită plăți între terțe părți și stat în cazul în care băncile ar fi fost nevoie să se închidă.

Varoufakis a avut o echipă pentru a pregăti planul, despre care Kathimerini scrie că ar fi avut nevoie în cele din urmă de 1.000 de angajați pentru a fi pus în aplicare. Videoconferința a avut loc la peste o săptămână după ce Varoufakis a părăsit funcția de ministru de finanțe.

Luni, ministrul adjunct de finanțe Dimitris Mardas a afirmat că o astfel de propunere nu a fost niciodată discutată de guvern.

Potrivit extraselor transcrierii videoconferinței, Varoufakis a afirmat că 'premierul (Tsipras) înainte de a deveni prim ministru, înainte de a câștiga alegerile din ianuarie, mi-a dat undă verde pentru a veni cu un plan B. Planul a fost mai mult sau mai puțin complet: Am pus la punct un plan B, însă dificultatea a fost de ajunge de la cinci persoane care lucrau la acest plan la 1.000 de persoane care ar trebui să-l pună în aplicare. Pentru asta aș fi avut nevoie de o nouă autorizare pe care însă nu am mai primit-o', a spus Varoufakis în videoconferință.

El a declarat pentru ediția de luni a cotidianului britanic The Telegraph că citatele din discuția care a avut loc în timpul videoconferinței sunt exacte, însă a adăugat că unele informații apărute în presa elenă sunt răstălmăcite. 'Substratul tuturor acestor acțiuni este că vor să mă prezinte drept un ministru de finanțe escroc și să mă pună sub acuzare pentru trădare. Totul face parte din tentativa de a anula primele cinci luni ale acestui guvern și de a-l trimite la coșul de gunoi al istoriei', a declarat Varoufakis pentru cotidianul britanic. Iar pe contul său de Twitter, Varoufakis a postat următorul mesaj: 'Sunt impresionat de imaginația detractorilor mei'. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Propagandiştii Kremlinului, supăraţi că tinerii ruşi nu vor să moară în războiul lui Putin: „Avem 150 de milioane de oameni. Câţi dintre ei luptă în D…

2 Aviația militară ucraineană a efectuat cel mai masiv atac de la începutul invaziei

3 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

4 „Ucigașul de blindate” / Un sergent ucrainean a spulberat 16 „unități” ale armatei ruse, cu sistemele antitanc Stugna și Javelin

5 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo