SONDAJ: Cetăţenii din Moldova au opinii împărţite privind aderarea la UE sau Uniunea Vamală

SONDAJ: Cetăţenii din Moldova au opinii împărţite privind aderarea la UE sau Uniunea Vamală

O proporţie de 38 la sută dintre cetăţenii R. Moldova ar opta pentru Uniunea Vamală, în timp ce 35 la sută ar alege Uniunea Europeană, potrivit rezultatelor Barometrului de Opinie Publică, anunţate joi la Chişinău.

SONDAJ: Cetăţenii din Moldova au opinii împărţite privind aderarea la UE sau Uniunea Vamală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fiind puşi în situaţia de a alege fie o opţiune, fie alta, cetăţenii din Republica Moldova s-au divizat în două grupuri aproape egale. Astfel, 38 la sută s-au pronunţat pentru Uniunea Vamală şi 35 la sută pentru Uniunea Europeană (în special populaţia tânără, cu un nivel înalt de studii şi nivel socio-economic ridicat).

În acelaşi timp, în cazul unui referendum privind aderarea R. Moldova la UE, 44 la sută dintre persoanele intervievate ar vota pentru, iar 37 la sută împotrivă. Ponderea persoanelor care sunt împotriva aderării la UE înregistrează o tendinţă de creştere continuă în ultimii patru ani - de la 18 la sută în mai 2010, la 37 la sută în aprilie 2014.

În ceea ce priveşte eventuala aderare a R. Moldova la Uniunea Vamală, 45 la sută dintre persoanele intervievate s-au pronunţat pentru, în special minorităţile etnice, o descreştere semnificativă faţă de proporţia de 57 la sută înregistrată în urmă cu doi ani.

Referitor la liberalizarea regimului de vize cu UE, 50 la sută dintre participanţii la sondaj au răspuns că aceasta este importantă, iar alţi 50 la sută au apreciat că nu este deloc importantă sau mai puţin importantă. De asemenea, 49 la sută dintre cei intervievaţi consideră că liberalizarea regimului de vize este rezultatul conjucturii externe, iar 35 la sută au răspuns că este meritul conducerii statului.

În privinţa Acordului de Asociere cu UE, 61 la sută dintre participanţii la sondaj consideră că semnarea documentului este foarte importantă sau importantă pentru R. Moldova. Pe de altă parte, doar 41% dintre persoanele intervievate au spus că semnarea Acordului de Asociere va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de trai, iar alte 48 la sută consideră că va duce la înrăutăţirea situaţiei sau că nu va schimba nimic.

Totodată, sondajul arată o creştere a susţinătorilor aderării R. Moldova la NATO - de la 15 la sută în mai 2012, la 19 la sută în prezent.

De asemenea, integritatea teritorială a R. Moldova este foarte importantă pentru 69 la sută dintre persoanele intervievate, care spun că nu ar fi de acord cu alipirea regiunii separatiste transnistrene la Federaţia Rusă. În plus, 43 la sută spun că este mare riscul extinderii conflictului din Ucraina pe teritoriul R. Moldova. În acelaşi timp, 40 la sută ( în special minorităţile etnice) susţin decizia includerii peninsulei Crimeea în componenţa Rusiei, în timp ce doar 18 la sută ar susţine repetarea aceluiaşi scenariu şi în cazul Transnistriei.

La capitolul încredere în peronalităţile politice din alte ţări, preşedintele rus Vladimir Putin rămâne pe primul loc - cu 62 la sută, dar în descreştere, faţă de 74 la sută în aprilie anul trecut. Liderul rus este urmat de cancelarul german Angela Merkel, cu 44 la sută, şi de preşedintele României, Traian Băsescu , cu 35 la sută, la egalitate cu omologul său american, Barack Obama.

Sondajul "Barometrul de Opinie Publică" a fost realizat de Institutul de Politici Publice de la Chişinău în perioada 28 martie - 13 aprilie, pe un eşantion de 1.115 persoane de pe teritoriul R. Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene) şi are o marjă de eroare de minus/plus 3 la sută.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?