Spania: Socialiștii păstrează Andaluzia, Podemos pe locul al treilea (sondaje)

Spania: Socialiștii păstrează Andaluzia, Podemos pe locul al treilea (sondaje)

Partidul antiliberal spaniol Podemos s-a situat pe locul al treilea la regionalele din Andaluzia, alegeri cu caracter de test pentru această formațiune aliată cu Syriza din Grecia, socialiștii păstrând puterea în regiune, potrivit rezultatelor parțiale difuzate duminică seară, citate de AFP.

Formațiunea stângii radicale, condusă în Andaluzia de eurodeputata Teresa Rodriguez, 33 de ani, este creditată cu 14,9% din voturi, 15 locuri din totalul de 109 ale parlamentului regional, conform rezultatelor difuzate de guvernul andaluz.

Partidul Socialist andaluz a obținut 37,6% din sufragii, după numărarea a 53,1% din buletine, fapt ce îi asigură 50 de deputați.

Înregistrând o scădere în raport cu precedentele alegeri din martie 2012 (39,6% din voturi și 47 de mandate), PSOE nu a obținut, potrivit acestor rezultate, majoritatea absolută (55 de locuri) și va fi nevoit să încheie alianțe pentru a guverna.

Partidul Popular (PP, dreapta), aflat la putere la Madrid, a suferit o înfrângere usturătoare în acest bastion socialist, 25% din voturi și 32 de locuri, față de 40,7% și 50 de locuri în 2012.

Foarte așteptat la aceste alegeri, după scorul surprinzător înregistrat la europenele din mai 2014 (1,2 milioane de voturi și cinci eurodeputați), Podemos accede în parlamentul regional, fără să depășească însă cele două partide care alternează la putere în Spania ultimilor 33 de ani, PP și PSOE.

Un alt nou venit pe eșichierul politic național, partidul de centru dreapta Ciudadanos, s-a situat pe locul al patrulea, cu 8,6% din voturi și opt locuri.

Înființat în Catalonia la mijlocul anilor 2000 și denunțând corupția, la fel ca Podemos, Ciudadanos încearcă, de asemenea, să se lanseze pe scena politică națională în 2015, an marcat de numeroase alegeri, regionale și municipale în mai, parlamentare în Catalonia în septembrie și legislative la sfârșitul anului.

Aproximativ 6,5 milioane de locuitori ai Andaluziei, regiunea cea mai populată din Spania, au fost chemați la urne pentru acest scrutin anticipat după ruperea alianței dintre socialiști și ecolo-comuniștii din Izquierda Unida (IU), care, potrivit sondajelor, au obținut șase sau șapte mandate (7,3%). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

2 Așa o fi?

3 Dezvăluiri despre „statul” din spatele statului... / Ăsta e fostul șef al cancelariei lui Ponta

4 Florin Călinescu l-a chemat pe Ciolacu și a dat chix cu prima emisiune

5 Da, cea din brațele lui Neymar este Vlăduța Lupău...