Stânga obţine victoria în alegerile legislative din Suedia. Extrema dreaptă în ascensiune

Stânga obţine victoria în alegerile legislative din Suedia. Extrema dreaptă în ascensiune

Opoziţia de stânga a câştigat alegerile legislative desfăşurate duminică în Suedia, în timp ce extrema dreaptă a înregistrat o ascensiune istorică, potrivit primelor estimări difuzate de televiziunea publică SVT după închiderea birourilor de vot.

Potrivit estimărilor, care se bazează pe sondaje efectuate la ieşirea din birourile de vot, social-democraţii ar obţine victoria cu 31,1% din voturi.

Conform acestui scenariu, Stefan Löfven, în vârstă de 57 de ani, va fi primul invitat în vederea formării unui guvern, urmând să devină premierul social-democrat ales cu cel mai slab scor din istoria ţării.

Scrutinul este istoric pentru Democraţii din Suedia (extrema dreaptă), care ar urma să devină a treia formaţiune din ţară, cu 10,5% din voturile exprimate, faţă de 5,7% în 2010.

Un astfel de rezultat ar fi un triumf personal pentru preşedintele acestui partid, Jimmie Åkesson, în vârstă de 35 de ani, care a transformat formaţiunea sa, anterior marginalizată de electorat, într-o forţă care contează pe scena politică a ţării.

Ascensiunea acestui partid aminteşte de ascensiunea altor formaţiuni de extremă dreapta sau populiste de dreapta din Europa, ca Ukip în Marea Britanie, Frontul Naţional (FN) în Franţa, sau Partidul Popular danez.

Social-democraţii, Verzii şi Partidul de Stânga obţin împreună 44,8% din sufragii. Ei ar devansa astfel coaliţia de centru-dreapta aflată la putere, care însumează 39,7%.

Un asemenea rezultat ar pune capăt regimului premierului Fredrik Reinfeldt, în vârstă de 49 de ani, care ocupă acest post de opt ani.

Partidul Iniţiativa Feministă au urma, de asemenea, să intre în Parlament, fiind creditat cu 4% în sondaje, pragul minim de acces în Legislativul din Suedia.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale