Statul Islamic a pătruns în muzeul din orașul sirian Palmira, dar nu a distrus artefacte (șeful antichităților)

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care a cucerit în această săptămână faimosul oraș antic Palmira, au pătruns joi în muzeul din oraș, dar nu a distrus prețioasele artefacte, a declarat sâmbătă șeful antichităților siriene, Maamoun Abdelkarim, citat de AFP.

Oficialitatea siriană a mai spus că SI și-a înfipt steagul pe acoperișul citadelei construite de mameluci în secolul al XIII-lea, care domină orașul antic. Jihadiștii, care au cucerit joi orașul, au intrat în aceeași zi în muzeu, "au făcut bucăți replicile din ghips care reprezentau oameni care au trăit acum 100.000 de ani și s-au întors vineri, au blocat ușile și și-au pus oameni de pază în fața" muzeului, a declarat Abdelkarim într-o conferință de presă la Damasc, adăugând că are aceste informații de la locuitori ai orașului Palmira.

El a insistat că "n-a mai rămas aproape nimic în muzeu", situat în oraș, în afara sitului arheologic. "Încet-încet, am trimis artefactele antice la Damasc, dar există artefacte enorme precum sarcofagele (amplasate la intrarea în muzeu) care cântăresc între 3 și 4 tone și pe care nu le-am putut clinti. Acest lucru ne preocupă", a declarat el.

"N-au existat mișcări (ale SI) la situl arheologic", a continuat Abdelkarim, care și-a exprimat speranța că jihadiștii "nu vor repeta distrugerile pe care le-au comis în Irak" la siturile arheologice. Totodată, Abdelkarim a cerut comunității internaționale "să contribuie la salvarea" orașului Palmira, situat la 210 kilometri nord-est de Damasc.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul unui învățător bistrițean care l-a cunoscut pe președinte acum 20 de ani

2 Sondaje PSD cu erori mari și facturi uriașe

3 Asta e de pușcărie! A explodat prima bombă cu ceas lăsată de PSD! Comisia Europeană a decis că ajutorul de sta…

4 Lista completă a jurnaliștilor și analiștilor care-i vor pune întrebări lui Klaus Iohannis la dezbaterea de ma…

5 Ce e asta? Astăzi este ziua Olguței, cumva?

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos