Statul Islamic aprobă prelevarea de organe, potrivit unui document confiscat într-un raid american (Reuters)

Statul Islamic aprobă prelevarea de organe, potrivit unui document confiscat într-un raid american (Reuters)

Gruparea jihadistă Statul Islamic a aprobat prelevarea de organe umane într-o reglementare religioasă (fatwa) emisă de specialiști în islam ai grupării teroriste despre care s-a aflat abia acum, ceea ce a provocat îngrijorare cu privire la posibilitatea ca Daesh să facă trafic cu organe umane, relatează vineri Reuters.

Decizia, inclusă într-un document datat 31 ianuarie 2015, văzut de Reuters, stipulează că a preleva organe de la un deținut în viață pentru a salva viața unui musulman, chiar dacă prelevarea se dovedește fatală pentru deținut, este permisă.

Reuters nu a putut confirma din surse independente autenticitatea documentului. Oficialități americane spun că documentul a fost descoperit împreună cu alte informații obținute de forțele speciale americane într-un raid care a avut loc în mai, în estul Siriei.

"Viața și organele apostatului nu trebuie respectate și pot fi luate fără (ca cel care ucide să primească vreo) pedeapsă", se arată în document, care are aspectul unei fatwa, sau reglementare islamică, și care a fost emisă de Comitetul pentru Cercetare și Fatwa al Statului Islamic, subordonat direct liderului grupării teroriste, Abu Bakr al-Baghdadi. "Organe care, odată prelevate, duc la moartea deținutului: Nici prelevarea de acest tip nu este interzisă", menționează fatwa cu numărul 68, potrivit unei traduceri furnizate de guvernul american.

Documentul nu dovedește că Daesh se ocupă efectiv cu prelevarea sau traficul de organe, dar oferă o justificare religioasă pentru o astfel de practică. Documentul nu definește termenul de "apostat", cu toate că gruparea teroristă sunită a ucis sau ținut captivi creștini, musulmani șiiți, dar și suniți care nu împărtășesc opiniile extremiste ale Daesh.

Calupul de documente văzut de Reuters — intitulat "Lecții învățate din raidul împotriva lui Abu Sayyaf" (un oficial de top al Daesh, ucis în raidul american din mai din Siria — n.r.) — arată cum Statul Islamic a furnizat o serie de justificări legale pentru adepții săi pentru diverse practici. De exemplu, "fatwa cu numărul 64", datată 29 ianuarie 2015, oferă în detaliu "reguli" cu privire la viol, specificând când anume membrii de sex masculin din Daesh pot întreține relații sexuale cu femeile pe care le țin drept sclave.

Fatwa care aprobă prelevarea de organe justifică această practică prin crearea unei analogii cu practicarea canibalismului în circumstanțe extreme, acceptată anterior de specialiștii în islam. "Un grup de teoreticieni islamici au permis ca, dacă este nevoie, un apostat să poată fi ucis pentru a i se consuma carnea, ceea ce înseamnă a beneficia de pe urma trupului acestuia", se menționează în fatwa în cauză.

William McCants, specialist al Brookings Institution și autor al cărții "The ISIS Apocalypse", consideră că reglementările Daesh cu privire la sclavie și la prelevarea de organe umane nu reprezintă interpretări moderne ale islamului.

AGERPRES/(AS — editor: Gabriela Ionescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 VIDEO Priviți ce face vietnamezul ăsta într-o fabrică din Cluj

3 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

4 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

5 Cântărețul Mircea Rusu a fost încarcerat / El este autorul hitului „Omul bun și pomul copt”