Statul Islamic ascunde luptători jihadiști pe bărcile pline cu imigranți care ajung în Europa (oficial libian)

Jihadiști din Statul Islamic (SI) sosesc în Europa la bordul bărcilor pline de refugiați și de imigranți ilegali care ajung pe continent după ce traversează Marea Mediterană, informează duminică BBC.

Un consilier al guvernului libian, Abdul Basit Haroun, a declarat pentru BBC că Statul Islamic ascunde militanți islamiști printre miile de imigranți care se îmbarcă având ca destinație Europa. Haroun spune că a obținut aceste informații în urma discuțiilor pe care le-a purtat cu proprietarii de bărci din zonele din nordul Africii controlate de militanții jihadiști. Oficialul libian susține că Statul Islamic le permite să continue operațiunile de trimitere de imigranți ilegali în schimbul a 50% din veniturile pe care le obțin de pe urma fiecărui transport de imigranți.

ONU estimează că numai în acest an circa 60.000 de oameni au încercat să traverseze Marea Mediterană. Se crede că peste 1.800 de oameni și-au pierdut viața doar în 2015 în timp ce încercau să ajungă în Europa, dat fiind că ei călătoresc adesea în bărci nesigure și supraaglomerate.

Într-un interviu cu BBC Radio 5 live Investigates, Haroun a declarat că Statul Islamic folosesc bărcile "pentru oamenii lor pe care vor să-i trimită în Europa, dat fiind că poliția europeană nu știe cine face parte din Statul Islamic și cine este refugiat".

Adesea, militanții jihadiști stau separat de alți imigranți și nu le este teamă de traversarea pe mare, spune Haroun, care adaugă că sunt "100% în favoarea Statului Islamic". Oficialul libian a avertizat totodată că jihadiștii plănuiesc comiterea de atacuri în Europa. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Curtea de Apel și-a declinat competența și a trimis dosarul 10 august spre judecare Tribunalului Bucu…

2 Un imbecil

3 ULTIMA ORĂ Curtea de Apel a decis redeschiderea dosarului 10 august!

4 FOTO Larisa Iordache și iluzia optică

5 Greșește undeva omul ăsta?