ȘTIRI DE WEEKEND - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 12 OCTOMBRIE

ȘTIRI DE WEEKEND - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 12 OCTOMBRIE

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor rusești la bazele lor permanente după exercițiile militare din regiunea Rostov din apropiere de granița cu Ucraina, a anunțat Kremlinul.

Foto: (c) Alexei Druzhinin / REUTERS

Retragerea trupelor survine în contextul în care Putin și omologul său ucrainean Petro Poroșenko ar urma să aibă o întrevedere săptămâna viitoare la Milano, cu ocazia Summitului Asia-Europa. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că președintele rus s-a întâlnit cu ministrul apărării, Serghei Șoigu, au transmis sâmbătă noapte agențiile de presă din Rusia. "Ministrul l-a informat pe comandantul suprem în legătură cu finalizarea perioadei de vară pentru antrenamente la poligoanele de tragere ale Districtului Militar Sud", a afirmat Peskov.

* Fâșia Gaza 'rămâne un butoi cu pulbere', a atras atenția duminică secretarul general al ONU Ban Ki-moon, în cadrul unei conferințe a donatorilor internaționali la Cairo pentru reconstrucția enclavei palestiniene devastate de războiul de 50 de zile cu Israelul din această vară. "Gaza rămâne un butoi cu pulbere. Locuitorii au nevoie cu disperare să vadă în viața lor cotidiană rezultate" ale acestor noi promisiuni financiare ale comunității internaționale, a declarat Ban Ki-moon în discursul său.


Foto: (c) eANDINA / XINHUA FLUX

* Un îngrijitor de la spitalul din Texas care s-a ocupat de bărbatul mort în această săptămână din cauza febrei hemoragice Ebola a contractat virusul, conform testelor preliminare, au anunțat duminică autoritățile sanitare din statul american. "Știm că ar putea exista un al doilea caz, și suntem pregătiți pentru această eventualitate", a declarat șeful serviciilor de sănătate din Texas, doctorul David Lakey. "Ne întărim echipa din Dallas și lucrăm cu grijă maximă pentru a evita răspândirea virusului", a adăugat el. Angajatul lucra la Texas Health Presbyterian din Dallas, spitalul unde a fost îngrijit Thomas Eric Duncan, liberianul decedat miercuri din cauza acestei boli. Îngrijitorul a acuzat vineri noapte o febră ușoară și a fost izolat și supus testelor.

* Organizația jihadistă Statul Islamic (SI) trimite numeroase întăriri la Kobane, oraș kurd din Siria pe care încearcă să îl cucerească de aproape o lună în fața unei rezistențe feroce a forțelor kurde, a transmis Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul la Londra. "Trimit combatanți din provinciile Raqa și Alep", principalele bastioane ale SI în nordul Siriei, a indicat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO, ONG care dispune de o rețea mare de surse civile, medicale și militare în Siria.

* Locuitorii din Bosnia votează duminică în cadrul alegerilor generale, într-un context de criză economică ce riscă să se prelungească indiferent de cine va câștiga scrutinul care, ca de obicei, a relansat retorica naționalistă și separatistă. Cele aproximativ 5.400 de birouri de vot s-au deschis la 05.00 GMT și se vor închide la 19.00 GMT. Primele rezultate preliminare, dintre care și cele pentru prezidențiale, vor fi anunțate la 22.00 GMT de Comisia Electorală. Aproape 3,3 milioane de persoane cu drept de vot sunt chemate să-i aleagă pe cei trei membri (sârb, croat și musulman) ai președinției colegiale a țării, să reînnoiască parlamentul central, precum și adunările legislative ale celor două entități, una sârbă și cealaltă croato-musulmană, care formează Bosnia de la sfârșitul războiului intercomunitar din 1992-1995.

* Aproximativ șase milioane de bolivieni sunt așteptați duminică la urne la alegerile generale ce ar urma să ducă la concretizarea sprijinului masiv de care se bucură președintele de stânga Evo Morales, acordându-i acestuia al treilea mandat și majoritatea absolută în parlament. Birourile de vot se vor deschide la ora locală 08.00 (12.00 GMT) și se vor închide la ora locală 16.00 (20.00 GMT). Votul este obligatoriu în Bolivia, neprezentarea la urne fiind pasibilă de o amendă ridicată, de circa 60 de dolari. Consumul de alcool a fost interzis 48 de ore înainte de vot și 12 ore după.

Foto: (c) Bao Dandan/ XINHUA ARHIVĂ

* Mobilizarea împotriva virusului Ebola nu trebuie să conducă la 'terorizarea' lumii prin stigmatizarea Africii în ansamblul său, a atras atenția sâmbătă directorul general al FMI, Christine Lagarde. "Trebuie să dăm dovadă de prudență extremă pentru nu teroriza lumea față de Africa în ansamblul său", a declarat, la Washington, șefa Fondului Monetar Internațional. Epidemia de Ebola, care a făcut peste 4.000 de morți, este pentru moment concentrată în trei țări din Africa de Vest (Liberia, Sierra Leone, Guineea).

* Sprijinul alegătorilor britanici pentru UKIP a ajuns la 25% după ce acest partid eurofob a obținut pentru prima dată un loc în Parlament, relevă un sondaj-șoc publicat de The Mail on Sunday. Partidul Conservator al premierului David Cameron și Partidul Laburist din opoziție sunt umăr la umăr, cu 31% din intențiile de vot. Liberal-democrații, care fac parte din coaliția aflată la putere, sunt cotați cu 8%. Sondajul a fost realizat vineri, online, pe un eșantion de 1.003 persoane de către Institutul Survation.

AGERPRES/(AS — editor: Ionuț Mareș)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...